Publicitat
Publicitat

Líbia assegura que el líder jihadista Mokhtar Belmokhtar ha mort en un bombardeig dels Estats Units

Se'l considera responsable de l'assalt a una planta de gas argelina el 2013. Washington només confirma que era l'objectiu d'un atac

El líder jihadista Mokhtar Belmokhtar, considerat responsable de l'atemptat contra la planta de gas algeriana d'In Amenas, ha mort en un bombardeig nord-americà a Líbia, segons ha informat el govern reconegut del país.

Belmokhtar és una figura important de la insurgència al nord-d'àfrica i el Sahael, que s'havia guanyat l'apel·latiu de "fugisser" par part dels militars francesos. L'exèrcit dels Estats Units ha confirmat que el jihadista era l'objectiu d'un atac aeri a Líbia, però no ha aclarit si Belmokhtar és mort. "L'atac es va dur a terme amb avions nord-americans. Continuarem avaluant els resultats, ha dit en un comunicat un portaveu del Pentàgon.

No és el primer cop que s'informa de la mort de Belmokhtar: el 2013 es va creure que havia estat abatut en combats al nord de Mali. Se l'acusa d'haver dirigit el segrest de la planta de gas d'In Amenas, al Algèria, en què van morir 40 treballadors
Si es confirma, la mort de Belmokhtar - que va ser culpat per orquestrar l'atac de 2013 en el jaciment de gas d'In Amenas d'Algèria en la qual 40 treballadors petroliers van morir, i durant diversos segrestos estrangers - seria una gran vaga contra els grups vinculats a Al-Qaida a la regió.

"Mr. Marlboro"

Belmokhtar havia estat un dels principals dirigents d'Al-Qaida el Magrib Islàmic (AQMI) i més tard va trencar amb el grup, per constituir Al Mourabitu, però va mantenir els vincles amb l'organització central. Veterà de l'Afganistan i de la guerra civil argelina dels anys 90, havia perdut un ull en els combats. Se'l considera també una figura important en les xarxes de contraband del sàhara, el tràfic d'armes i s'havia guanyat una reputació com a "mafiós-jihadista". Per la seva activitat contrabandista se'l coneix també com "Mr. Marlboro".

Belmokhtar hauria estat el responsable del segrest d'una quarentena d'estrangers, entre ells dels cooperants catalans Albert Vilalta, Roque Pascual i Alícia Gámez, el 2009.

"És un dels senyors de la guerra més coneguts del Sàhara", explica Stephen Ellis, professor del Centre d'Estudis Africans de Leiden.