RELACIÓ BARCELONA-EDIMBURG
Misc 05/10/2015

L’independentisme escocès gira (ara) la mirada cap a Catalunya

Salmond diu a TV3 que el resultat del 27-S obliga a fer un referèndum

i
Marc Vidal
3 min
L’ex primer ministre escocès, Alex Salmond, s’ha posicionat aquests últims dies a favor d’un referèndum d’independència a Catalunya que ha assegurat que seria un “estat exitós”.

BarcelonaEl debat sobre el futur polític de Catalunya ha deixat de ser, almenys per a Escòcia, un “afer intern”. Si bé els últims anys l’independentisme escocès havia evitat qualsevol referència directa al procés que es viu a Catalunya, en pocs dies, just després del 27-S, s’ha valorat públicament el resultat de les eleccions i s’ha fet una inèdita oferta de mediació entre Madrid i Barcelona.

L’últim episodi de l’acostament entre Escòcia i Catalunya es va viure ahir mateix, en una entrevista que l’ex primer ministre escocès Alex Salmond va concedir a TV3. Salmond considera que el resultat de les eleccions del 27-S suposa un mandat democràtic que no permet declarar la independència unilateralment però sí convocar un referèndum pactat.

Per a l’exlíder del Partit Nacional Escocès (SNP) que va impulsar el referèndum, la comunitat internacional “hauria de veure” els moviments independentistes d’Escòcia i Catalunya “com una oportunitat”, i demana que es respecti el dret a decidir. “La meva frustració és veure com certs països no accepten una cosa que s’hauria d’entendre com una oportunitat. És una oportunitat poder fer la nostra contribució a la humanitat”, va dir.

El mateix Salmond havia escrit la setmana passada un article a Bloomberg -adreçat als catalans- sota el títol: “ Keep calm and carry on ” [Mantingueu la calma i tireu endavant]. I pocs dies abans la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, va dir que seguia el procés català “amb molt d’interès”.

Tot plegat va coincidir amb una oferta de mediació del govern escocès que va desvelar el diari Herald de Glasgow. La ministra escocesa per a Afers Estrangers, Fiona Hyslop, va anunciar que Escòcia podria “fer de mitjancera i oferir ajut” per solucionar el conflicte entre Barcelona i Madrid. “Amb l’experiència d’un procés de referèndum consensuat, el govern escocès està preparat per ajudar els governs espanyol i català si cal”, va piular al seu compte de Twitter Humza Yousaf, també membre del gabinet escocès.

“Es tracta definitivament d’un nou to. L’oferta de mediació ajuda a impulsar el perfil internacional de la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, al mateix temps que mostra la seva solidaritat amb els independentistes catalans”, reflexiona el periodista escocès David Torrance.

Escòcia, un actor internacional

El politòleg de la Universitat d’Aberdeen i d’Edimburg, Michael Keating, ho veu en una línia semblant i considera que el govern escocès es vol convertir així “en un actor polític europeu”. “La mediació és una iniciativa nova, és un intent de contribuir a la gestió internacional de conflictes, amb el rerefons de l’experiència de l’acord entre Londres i Edimburg que va fer possible el referèndum”, assegura Keating.

“Més que una estratègia comuna, el que veig és un interès comú. Sobretot tenint en compte que no és clar que Londres accepti un nou referèndum en el futur. Per això, la qüestió catalana és ara una qüestió escocesa. L’SNP vol que es reconegui el dret a decidir dels catalans per tenir clar que el dels escocesos també es respectarà en el futur”, conclou el periodista Niall O’Gallagher.

El govern “agraeix les mostres d’interès”

En plena efervescència de l’independentisme a Catalunya, el govern escocès va evitar qualsevol referència directa al procés català “per no incomodar Madrid i que no digués o fes res que pogués interferir en la campanya o el futur d’Escòcia”, assegura el periodista escocès David Torrance. Ara el govern independentista escocès, amb el referèndum perdut però una fortalesa electoral mai vista, sí que mira cap a Catalunya i proposa, fins i tot, una mediació. Una iniciativa que el govern català “agraeix, com ho fa amb totes les mostres d’interès internacional”, segons fonts de la secretaria d’Afers Estrangers.

stats