ELECCIONS ALS EUA
Internacional 28/10/2012

L'inquilí de la Casa Blanca es decidirà en nou estats claus

Nou estats indecisos tenen la clau de la Casa Blanca. El president Obama i el seu rival Romney han concentrat les forces en aquests estats per aconseguir els 270 vots electorals que donen el triomf.

Núria Ferragutcasas
3 min
VOT ANTICIPAT A FLORIDA, UN DELS ESTATS CLAUS  Ahir van començar a votar per anticipat a l'estat de Florida, un dels estats claus en què Romney aspira a la victòria. La campanya d'Obama ha incentivat molt el vot anticipat, ja que creu que els beneficia.

WASHINGTONNomés 537 vots a Florida van barrar el pas d'Al Gore a la Casa Blanca. El vicepresident de Bill Clinton va guanyar el vot popular en les eleccions del 2000 però va perdre la presidència contra George W. Bush perquè no va obtenir una majoria al Col·legi Electoral dels Estats Units. Cada estat té un nombre de representants segons la seva població en aquest òrgan -el que elegeix el president-, i el candidat que guanya en cadascun, encara que sigui per un únic vot, se'ls emporta tots. Així, cada vot compta, sobretot si és en un estat indecís.

Dels cinquanta estats que té el país, només un grapat tendeixen a canviar de partit en cada eleccions. Són els anomenats swing states o estats frontissa. Per això, els candidats centren les seves campanyes -el seu temps i els seus recursos- en aquests estats i ignoren tots els altres on ja tenen una victòria assegurada. Per exemple, l'aspirant republicà espera guanyar fàcilment als estats més conservadors i rurals com Alabama o Wyoming, mentre que el candidat demòcrata té una majoria garantida als més progressistes com Nova York o Illinois.

Els assessors dels candidats fa mesos que disseccionen els votants dels estats indecisos per decidir la millor estratègia per arribar a la majoria de 270 vots electorals dels 538 del total, necessaris per guanyar la presidència. Segons els analistes, el camp de batalla d'aquestes eleccions entre el president Barack Obama i el republicà Mitt Romney és en nou estats claus: Florida (amb 29 vots electorals), Ohio (18), Carolina del Nord (15), Virgínia (13), Wisconsin (10), Colorado (9), Iowa (6), Nevada (6) i Nou Hampshire (4). De moment, Romney només lidera les enquestes a Florida i Carolina del Nord, i empata amb Obama a Virgínia, Nou Hampshire i Colorado.

L'aspirant republicà va capgirar la cursa electoral a principis d'octubre gràcies a la seva bona actuació en el primer debat presidencial i, des de llavors, encapçala les enquestes d'intenció de vot general a tot el país. Tot i així, el president té més camins cap a la victòria que el seu rival.

"Els sondejos generals són una bona referència per saber l'opinió del país però els més importants són els que es fan als estats claus, ja que són els que decidiran les eleccions", afirma Thomas Neale, analista polític. Així, Obama, que té un lleuger avantatge en una majoria d'aquests estats, està en una millor situació que Romney.

El mínim per guanyar

Amb 237 vots electorals gairebé segurs dels estats tradicionalment demòcrates, el president només necessita un triomf a Ohio, Wisconsin i Iowa per segellar la seva reelecció. Una altra de les múltiples opcions que té seria guanyar a Virgínia, Wisconsin, Iowa i Nevada. Per la seva banda, Mitt Romney necessita una victòria segura a Florida, si vol tenir alguna possibilitat, i aconseguir com a mínim tres estats més: Virgínia, Colorado i Ohio.

Ohio o Virgínia tindran aquest any la clau de la Casa Blanca perquè són els estats més disputats i amb més vots electorals, segons l'expert en enquestes electorals del New York Times Nate Silver. Una victòria d'Obama a Ohio complicaria molt les coses a Romney, ja que mai cap president republicà ha guanyat unes presidencials sense aquest estat.

El gran avantatge del president és l'èxit del pla que va impulsar el 2009 per rescatar les tres grans automobilístiques del país i que va salvar un milió de llocs de treball a Ohio i a Michigan. Per això, Mitt Romney, que es va oposar al rescat d'aquestes empreses, té dificultats per persuadir el vot dels treballadors blancs d'aquests dos estats, que històricament voten el Partit Republicà.

D'altra banda, Obama confia en l'electorat llatí per guanyar a Nevada, Colorado i Florida. Les enquestes revelen que gairebé un 70% dels llatins votaran pel candidat demòcrata. Si Obama aconsegueix dos d'aquests tres estats, Romney haurà de fer malabarismes per arribar a la Casa Blanca.

stats