05/05/2013

L'ofec econòmic sacseja també l'eix franco-alemany

2 min

BarcelonaL'eix franco-alemany trontolla. L'austeritat li passa factura. Els dos països -motors d'Europa- han encetat una espiral de retrets que no se sap ben bé com pot acabar. El foc el va obrir el mateix president francès, François Hollande, quan es va referir al mes de març a la "tensió amical" amb Alemanya. Després va venir el president de l'Assembla Nacional, el també socialista Claude Bartolone, que va dir que Hollande s'havia quedat curt, que calia anar a la "confrontació" amb Berlín. I finalment un document del Partit Socialista (PS), filtrat la setmana passada, en què es denunciava "la intransigència egoista de la cancellera Merkel". L'incendi s'havia fet gran.

Just quan demà farà un any de la victòria que li va obrir les portes de l'Elisi a Hollande, la seva gestió no convenç ningú. Amb la popularitat per terra i una situació econòmica desesperada -amb rècord de l'atur inclòs-, l'austeritat receptada per la cancellera alemanya com a medecina per recuperar el creixement econòmic a Europa castiga també França. I a les lamentacions -i divisions dins del PS- pel fet que el mandat presidencial no va bé s'hi han afegit els retrets per la cotilla que imposa Berlín.

"El rigor pressupostari tot sol pot condemnar la meravellosa idea d'Europa més que salvar-la", va assegurar el socialista Claude Bartolone en una entrevista a Le Monde . En un document sobre l'estratègia a seguir de cara a les eleccions europees de l'any que ve, els socialistes francesos també van carregar contra "les receptes que han conduït al pitjor: el lliure canvi comercial com a únic objectiu de les relacions exteriors, l'austeritat com a mesura a l'interior de les nostres fronteres".

Alemanya com a enemic? Els pesos pesants del govern francès van sortir a corre-cuita a allunyar qualsevol fantasma. El primer ministre francès, Jean-Marc Ayrault, va piular de seguida a Twitter -en francès i en alemany- que "l'amistat franco-alemanya és indispensable". La presidenta de la comissió d'afers estrangers de l'Assemblea Nacional, la socialista Elisabeth Guigou, va qualificar els pronunciaments del seu partit de "nocius" i "perillosos".

Un PS polifònic

Que el que ha de ser Europa divideix el PS francès no és cap novetat. D'ençà que l'any 1983 el president François Mitterrand va posar els fonaments de l'euro fins a la frustrada Constitució Europea el 2005, els socialistes del sí i del no s'han partit en dos al país gal. I ara, la política econòmica per sortir de la crisi -o el seguidisme d'Alemanya- obre una nova escletxa.

A Berlín ningú no ha atiat la polèmica. Que la feina avança sense problemes especials ha estat el missatge que ha sortit de la cancelleria aquesta setmana. "Alemanya i França han de treballar plegats passi el que passi, mani qui mani", va sentenciar Hollande. I el document del PS, finalment esmenat, rebaixa -només una mica- el to amb Alemanya fent una crida al "xoc democràtic". El debat continua.

stats