01/09/2012

L'ogre de Banjul: 47 anys, 47 morts

2 min
El president de Gàmbia, Yahya Jammeh, cura un seropositiu amb els seus poders sobrenaturals davant el ministre de medicina.

El president de Gàmbia, Yahya Jammeh, anomenat pels seus detractors "l'ogre de Banjul", ha començat a executar els condemnats a mort detinguts a les presons del país, tal com va anunciar que faria durant el discurs a la nació el 20 d'agost a la matinada, durant la celebració del final del Ramadà.

"No pot ser que el meu govern permeti que el 99% de la població estigui segrestada per criminals", va dir en aquesta festivitat tan important per als musulmans, i va anunciar que abans de mitjans de setembre tots els condemnats a mort serien executats. Dilluns el ministre de l'Interior va confirmar que les execucions havien començat i que nou presoners, entre els quals una dona, havien estat afusellats diumenge. Segons Amnistia Internacional i l'organització africana de defensa dels drets humans amb seu a Dakar, Raddho, queden 38 presoners al corredor de la mort, que, si Jammeh compleix el que ha anunciat, moriran abans de finals de setembre. Tots aquests presoners estan detinguts en condicions deplorables i incomunicats. Entre els condemnats hi ha vuit malalts mentals, un grup de militars acusats de preparar un cop d'estat i onze presoners polítics. Si són executats, la xifra de morts s'elevarà a 47, que és precisament l'edat que té el president, i la coincidència no passa desapercebuda a la població, que hi veu un "sacrifici humà" per celebrar el seu aniversari matant 47 persones en lloc de degollar 47 ovelles com podria haver fet.

Jammeh, un antic militar que va aconseguir el poder el 1994 amb un cop armat, és, segons Raddho, "un cas de bogeria i de paranoia molt perillós per a tot l'Àfrica". És un home que exerceix el poder mitjançant el terror, discrimina les diferents ètnies gambianes en favor de la seva, els diola , i utilitza les forces de seguretat per perseguir l'oposició, torturar, segrestar i fer desaparèixer els que el molesten o l'inquieten, com és el cas de l'opositor Kanyiba Kany i el periodista Deyda Hydara, desapareguts després de ser detinguts.

Homòfob i 'xaman'

Entre les seves excentricitats criminals cal destacar la persecució dels homosexuals -a qui va convidar a abandonar el país l'any 2008 si no volien que els "tallés el cap"- i el convenciment que està dotat de poders sobrenaturals i que és capaç de curar la sida, la tensió arterial, la diabetis o l'asma només fent massatges i administrant infusions a base de plantes que ell mateix prepara. El ministre de Sanitat, el doctor Tamsir Mbowe, ha "homologat" els seus poders i ha confirmat que ell mateix ha estat curat d'una malaltia pel president. L'any 2009, enfadat per la mort de la seva tieta, va fer detenir un miler de curanderos de tot el país -se suposa que no homologats, com ell- i els va obligar a prendre un beuratge que els va produir al·lucinacions, va apallissar algunes bruixes i alguns dels detinguts van morir per una complicació renal produïda per la ingesta de la poció.

D'ençà que va arribar al poder, Jammeh sol complir el tràmit exigit per la comunitat internacional -completament cínic, donades les circumstàncies, però molt generalitzat en altres països africans- de fer eleccions, que, esclar, sempre guanya. Les últimes, el 2011, van tenir una campanya limitada a deu dies, amb una oposició que tenia prohibit fer mítings o sortir a la televisió pública, és a dir, la privada del president. Ara les sentències de mort han irritat la comunitat internacional i fins i tot els nord-americans han exhortat a aturar "immediatament" les execucions.

stats