Publicitat
Publicitat

ISRAEL

L’ombra de la corrupció plana sobre Netanyahu

La policia investiga el primer ministre israelià per suborn, frau i abús de poder

La brigada anticorrupció israeliana, el Lahav 433, ha interrogat aquests últims dies l’excap de gabinet, l’advocat i l’esposa del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i ahir mateix la policia va reconèixer per primer cop que està investigant el primer ministre per presumpte suborn, frau i abús de poder.

Netanyahu, líder del partit conservador Likud i primer ministre des del 2009, està implicat en tres casos de corrupció: els anomenats casos 1.000, 2.000 i 3.000. En el primer expedient, s’investiga l’entrega al primer ministre de diversos regals d’alt valor per part de magnats de les finances. En el segon, s’examinen suposats tractes de favor de Netanyahu a l’editor del diari Yedioth Ahronoth a canvi de publicitat. I en l’últim, el cas 3.000, s’estudia el presumpte cobrament de comissions durant l’adquisició d’uns submarins a l’empresa alemanya Thyssen Krupp.

Un testimoni clau

El primer ministre encara no ha sigut acusat oficialment de cap delicte, però segons els principals analistes israelians és qüestió de temps que se l’imputi. Així ho van declarar molts d’ells ahir, després que transcendís que l’ex cap de gabinet i col·laborador de Netanyahu Ari Harow testificarà contra el primer ministre en dos dels tres casos que té oberts.

Ari Harow va ser detingut a finals del 2015 per presumpte suborn, abús de confiança, frau i blanqueig de capitals, però encara no ha sigut condemnat. Segons el diari israelià de centreesquerra Haaretz, l’antic home de confiança de Netanyahu hauria arribat a un acord amb la policia per testificar contra el primer ministre a canvi d’evitar la presó i ser condemnat a sis mesos de servei comunitari i una multa de 700.000 shekels (164.067 euros). A més, se’l condemnaria només per dos delictes: un de frau i un altre d’abús de confiança.

Nascut a Los Angeles, Ari Harow era l’encarregat d’aconseguir fons per al Likud provinents dels Estats Units. L’any 2007, quan Benjamin Netanyahu encara era a l’oposició, Harow va començar a col·laborar amb el líder conservador, primer com a assessor de política internacional i des del 2009 com a cap de gabinet. Un any després que Netanyahu fos escollit primer ministre, Harow va deixar la vida política per fundar la consultora 3H Global, dedicada a oferir contactes d’alt nivell entre el govern israelià i empreses estrangeres. L’any 2014 va decidir tornar a la política per exercir, de nou, com a cap de personal de Netanyahu. Segons la fiscalia, durant aquest segon període en política Harow no hauria abandonat els seus negocis a 3H Global i hauria aprofitat els seus contactes polítics amb fins il·lícits.

Gidi Weitz, analista de Haaretz, va assegurar ahir en un article al seu diari que aquest tipus d’acord indica que aviat s’imputarà Netanyahu: “Els fiscals no firmarien un tracte amb algú en una situació legal tan dolenta com la d’Ari Harow si no és que saben que pot presentar proves delicades [contra el primer ministre]. La imputació és pràcticament al sac”.

Els fronts de Netanyahu

A les preocupacions del líder conservador per la declaració davant del jutge d’Ari Harow, s’hi suma la investigació oberta contra la seva dona, Sara Netanyahu, que dimecres passat va ser interrogada per presumptes irregularitats en la gestió dels fons públics destinats a la residència oficial del matrimoni.

A més, l’advocat de Benjamin Netanyahu, David Shimron, és en arrest domiciliari des del 12 de juliol per la seva implicació en les negociacions fraudulentes amb Tyssen Krupp.

En un vídeo publicat ahir a Facebook, Netanyahu va opinar que tot el cas és “l’inevitable escàndol de la setmana”, i va adreçar-se als israelians per assegurar que no fa cas dels “sorolls de fons”.