Internacional 09/07/2015

Londres aprima l’estat del benestar en 16.800 milions

Milers de britànics surten al carrer contra les retallades

Daniel Postico
2 min
Manifestació que va tenir lloc ahir a Londres en contra de les retallades pressupostàries que va anunciar el ministre d’Economia britànic, George Osborne.

LondresEl govern de Cameron va posar ahir sobre la taula una nova onada de retallades de l’estat del benestar en la presentació dels pressupostos per a l’exercici 2015-2016, els primers d’un govern conservador en solitari en 19 anys, des del 1996. El ministre de Finances, George Osborne, va agafar-se a l’objectiu d’acabar amb el dèficit estructural que pateix el país a l’hora d’anunciar que aplicarà un estalvi de 16.800 milions d’euros en prestacions socials.

Una retallada que afecta principalment els ajuts a habitatges, a les prestacions per fills (només es donaran ajuts per als primers dos fills) i els subsidis per a les persones que guanyin menys, que es congelaran. A més, es rebaixarà el nivell de guanys mínims que una família necessita per demanar ajuts socials dels 36.400 als 32.200 euros anuals. Les retallades afecten també els estudiants universitaris amb menys recursos, que fins ara podien rebre 5.000 euros a l’any en beques i que ara hauran de demanar préstecs. En la seva compareixença al Parlament de Westminster, Osborne també va anunciar la suspensió de les ajudes per a l’habitatge per a joves d’entre 18 i 21 anys, que va instar a “aprendre a guanyar-se el pa”.

Mesures compensatòries

Com a contrapunt, Osborne va prometre un alleujament fiscal a les famílies de classe mitjana i va anunciar que s’elevarà el llistó per aplicar el tipus impositiu del 40% fins als gairebé 70.000 euros. Osborne va anunciar també un increment del salari mínim -dels 9 euros per hora als 10 a partir del mes d’abril de l’any que ve i als 12,5 euros el 2020- i una rebaixa esglaonada de l’impost corporatiu a les empreses des del 20% fins al 18% el 2020. En la seva intervenció al Parlament, Osborne va dir que eren “uns grans pressupostos per a un país amb grans ambicions” i “per assegurar el futur del Regne Unit”. La líder de l’oposició, la laborista Harriet Harman, va acusar el govern de Cameron d’empitjorar la situació de la classe treballadora.

Grècia assenyala el camí

Coincidint amb la presentació dels pressupostos ahir es van convocar manifestacions a 40 ciutats britàniques amb el lema “ Oxi a Osborne” (no -en grec- a Osborne) inspirant-se en l’oposició dels grecs a les mesures d’austeritat i el no en el referèndum. La concentració més important es va fer davant del Parlament, a Londres. Hi van participar milers de persones.

“Resulta evident que la intenció d’aquest govern és treure diners a la gent treballadora per beneficiar els rics”, va dir Glenn Kelly, portaveu del sindicat Unison -que representa 1,3 milions de treballadors-, entre els manifestants a Parliament Square. Per la seva banda, Claire Laker-Mansfield, portaveu de la plataforma juvenil Youth Fight for Jobs, va dir: “Creiem que els pressupostos de Cameron i d’Osborne són cruelment freds, fan la gent més pobre i fan pagar a la gent treballadora els errors dels banquers. Demanem que s’acabi l’austeritat”. “Els grecs ens han ensenyat el camí”, conclou Laker-Mansfield.

Osborne va menysprear els manifestants i es va referir a les concentracions com a “protestes previsibles i depriments” i es va referir també a Grècia per justificar la retallada, al·legant que “no cal veure la crisi grega per adonar-se que si un país no controla els seus deutes, aquests l’acaben controlant”.

stats