Internacional 30/06/2012

L'oposició denuncia una nova matança a Síria, ara a Damasc

Ara
2 min
Un nen sirià amb la bandera revolucionària en una protesta ahir a prop de la frontera turca.

BARCELONA.L'oposició siriana va denunciar ahir el pitjor atac en 24 hores des que va començar la revolta al país, fa setze mesos. I aquesta vegada el lloc de la massacre no va ser una població allunyada del govern, sinó un dels suburbis de Damasc. Almenys 51 persones haurien mort dijous a la localitat de Duma -a 15 quilòmetres del centre de la capital- víctimes de l'artilleria del règim. La televisió siriana Al-Dunya, fidel al president, Baixar al-Assad, va confirmar els enfrontaments en aquesta població sublevada: "Les operacions d'eradicació a Duma formen part d'una aproximació quirúrgica i continuarem fins a exterminar tots els terroristes".

Segons va informar l'agència Reuters, el conflicte també va intensificar-se ahir a prop de la frontera amb Turquia, on hi ha més poblacions sublevades. Helicòpters de l'exèrcit sirià van disparar contra poblacions, però van evitar apropar-se a la limitació turca, després que Ankara desplegués defenses antiaèries dijous arran de la crisi del caça abatut pel règim d'Al-Assad en aigües del Mediterrani.

Esforços diplomàtics

Mentre augmenta la tensió entre Síria i Turquia, a Ginebra tot està a punt per acollir una reunió del Consell de Seguretat de l'ONU per trobar una solució pacífica a la crisi siriana. Tot i que l'enviat especial per Síria, Kofi Annan, va dir ahir que afrontava amb "optimisme" arribar a un acord, altres fonts diplomàtiques eren ahir més que pessimistes. Rússia pressiona perquè es facin canvis a un nou pla de pau que, segons s'ha sabut, preveu una transició política. Aquest esborrany exigiria la creació d'un govern d'unitat amb afins al règim dels Al-Assad i membres de l'oposició. El que no és segur, però, és si s'exigirà la dimissió del president sirià, un punt al qual s'oposa Moscou i que els rebels exigeixen sine qua non .

El juny ha estat el mes més mortífer des que va començar la revolta. Segons l'Observatori Sirià dels Drets Humans, un grup basat a Londres, 1.771 civils han mort en mans del règim, quatre vegades més que el mateix període l'any passat.

stats