ELECCIONS MUNICIPALS I REGIONALS A RÚSSIA
Internacional 13/10/2012

L'oposició russa, del carrer als ajuntaments

Khimki, el bressol del moviment opositor rus, escull avui nou alcalde. Evgenia Txirikova, candidata independent i símbol de l'emergència de la societat civil al país, podria vèncer el batlle oficialista.

Carme Riera Sanfeliu
3 min
SÍMBOL DEL CANVI
 Txirikova simbolitza l'emergència de la societat civil russa. L'activista podria ser alcaldessa de Khimki, a tocar de Moscou.

BARCELONAQuan fa uns anys va abandonar Moscou per instal·lar-se a Khimki, un pulmó verd a tocar de la capital russa, Evgenia Txirikova apostava convençuda per donar a la seva filla una vida lluny de la contaminació de la gran ciutat. Però no va ser tan senzill com s'esperava.

El projecte del Kremlin de fer passar una autopista pel mig del bosc de Khimki per connectar Moscou amb Sant Petersburg va convertir Txirikova en una de les activistes més conegudes del país. Durant sis anys ha denunciat la corrupció d'un projecte ple d'irregularitats i clientelisme: la construcció de la via es va atorgar a una empresa propietat del bilionari Arkadi Rotenberg, íntim amic del president, Vladímir Putin, que al seu torn ha ordenat la requalificació dels terrenys protegits que envolten l'autopista.

Txirikova va donar veu a experts que defensaven onze rutes alternatives que no afectarien el bosc. Les demandes dels ecologistes van despertar mobilitzacions a tot Rússia i van cridar l'atenció internacional quan dos periodistes crítics amb el projecte van ser apallissats. Un d'ells, Mikhail Beketov, va patir greus danys cerebrals i l'altre, Konstantin Fetisov, va estar un any en coma. Txirikova també va pagar per l'activisme. El seu home va ser apallissat i els serveis socials van estar a punt d'emportar-se les seves dues filles, acusant-la de negligència.

Amb 36 anys, dues carreres i un màster, Txirikova es presenta avui a les eleccions municipals a Khimki. És la segona vegada que ho intenta, el 2009 va quedar en tercera posició però ara té el suport dels activistes que s'han fet cèlebres en les multitudinàries manifestacions contra el president Vladímir Putin. Per molts, Txirikova il·lustra l'emergència de la societat civil al país. "Són els buròcrates els que em van convertir en líder de l'oposició", explicava en un míting. "He esdevingut ciutadana tard, als trenta anys".

Derrocar el règim des de baix

77 de les 83 regions del país estan convocades a les urnes en la jornada electoral més important d'ençà que Putin va tornar al poder. Khimki centra l'atenció. La lluita pel seu bosc ha convertit la ciutat en el bressol de les mobilitzacions contra el règim, i la jornada és vista com un examen a les constants vitals de l'oposició. L'estabilitat del partit del president, Rússia Unida, també es posa a prova. La formació ha sigut derrotada recentment a tres ciutats.

"Si Rússia ha de convertir-se en un estat més eficient i menys corrupte, la iniciativa haurà de venir des de les bases", explicava a l'ARA Daniel Treisman, professor de ciència política especialitzat en Rússia de la Universitat de Califòrnia.

Txirikova no ho té fàcil. El seu oponent és l'actual alcalde, Oleg Shakhov, que té el suport del Kremlin. Algunes enquestes els situen frec a frec, mentre que d'altres donen la victòria a l'oficialista. Ningú descarta que hi hagi frau, especialment ara que el Kremlin ha prohibit la presència de l'USAID, l'agència nord-americana que finançava els principals monitors electorals. "El frau donaria a l'oposició una eina potent per catalitzar manifestacions com les del desembre", deia a l'ARA Vladímir Kara-Murza, membre del partit opositor Solidarnost.

"Si Khimki s'afegeix a la columna de ciutats amb govern opositor, significarà que el moviment de protesta s'està convertint en una alternativa al règim, almenys en l'àmbit local", explicava Kara-Murza. "És imprudent menysprear la importància dels governs locals. El desmantellament pacífic del règim de Slobodan Milosevic va començar amb les victòries municipals dels seus opositors l'any 1996. Quatre anys més tard, l'oposició sèrbia va aconseguir la victòria total".

stats