REUNIÓ DEL GRUP D'AMICS DE SÍRIA
Internacional 28/02/2013

L'oposició siriana reclama al món que actuï

Els Estats Units proposaran a la cimera de Roma mecanismes per "accelerar la transició"

Cristina Mas
2 min
ONADA DE REFUGIATS  Almenys un milió de sirians han fugit del seu país a causa de la guerra. Jordània assegura que camps com el d'Al Zaatri estan desbordats.

Barcelona."És l'última oportunitat per a les potències que es proclamen amigues del poble sirià de passar de les paraules als fets". Així descrivia des de Hama l'activista Moussab Alhamadee les expectatives de l'oposició siriana per a la reunió d'avui a Roma del centenar de països que formen el grup dels Amics de Síria. L'oposició al règim de Baixar al-Assad, organitzada en la Coalició Nacional de Síria, havia amenaçat de boicotejar la trobada per denunciar la manca de suport internacional a la revolució, però a última hora van decidir participar-hi.

"Hem rebut garanties de John Kerry [secretari d'Estat nord-americà] que aquest cop serà diferent, que hi haurà un suport real al poble sirià, i per això hem decidit parti- cipar-hi", explicava Alhamadee, membre dels Comitès de Coordinació Locals, una de les agrupacions que formen la coalició. Però també matisava que la revolució siriana fa mesos que va deixar d'esperar ajuda del món per derrocar el règim. I rematava: "Els combatents que lluiten a Síria no estan gaire preocupats per la reunió de Roma. Cada dia avancen sobre el terreny i aconsegueixen arsenals de l'exèrcit. Volem que el món ens ajudi per estalviar morts, però encara que no arribin a intervenir des de fora, la victòria està a les nostres mans".

Kerry, que ha preparat la reunió de Roma amb visites a Londres, Berlín i París, va alimentar les expectatives, i va assegurar: "Estem examinant fórmules per accelerar la transició a Síria". El diari nord-americà The Washington Post assegurava ahir, citant fonts oficials, que el secretari d'Estat ha debatut amb els seus homòlegs europeus un pla per armar grups opositors, en un intent de desencallar el conflicte, que ja ha fet més de 70.000 morts.

Kerry es va veure a Berlín amb el seu homòleg Serguei Lavrov, que va instar l'oposició a nomenar els negociadors per a un hipotètic diàleg amb el règim. Mentrestant, sobre el terreny, els rebels van dir que havien controlat una antiga fàbrica de marbre a Idlib, al nord, que les forces de seguretat havien convertit en una gran base, rebatejada com "la casa de la mort" . Els rebels van penjar a la xarxa vídeos de nous bombardejos amb míssils de fabricació russa sobre Alep.

stats