Publicitat
Publicitat

ÀFRICA

L’oposició trenca el diàleg a Burundi a 10 dies de les eleccions

Falten 10 dies perquè Burundi voti en eleccions legislatives i locals i el país viu immers en un clima de tensió política que posa en perill l’estabilitat dels comicis. Després de l’assassinat a trets del president d’un partit minoritari crític amb la voluntat del president d’optar a un tercer mandat -prohibit per la Constitució-, els partits de l’oposició van deixar ahir plantat el govern en les converses de pau per protestar per la mort del company. Mentrestant, l’ONU insta totes les parts a mantenir el diàleg per acabar amb un mes de protestes massives i violència sectària que ha deixat una trentena de morts. En el rerefons dels aldarulls, que també han obligat 100.000 burundesos a fugir del país, hi ha la decisió del president, Pierre Nkurunziza, de ser candidat a les presidencials previstes per al 26 de juny. Precisament, el polític tirotejat era Zedi Feruzi, líder de la minoritària UPD, que havia criticat obertament un tercer mandat del president.

Les formacions a l’oposició es neguen a dialogar sota l’amenaça de mort i reclamen que el president aixequi la prohibició d’autoritzar manifestacions pacífiques, així com que s’alliberin les desenes de manifestants que han sigut detinguts en els últims dies. Nkurunziza va reprimir i retallar drets d’expressió i de moviments arran del fracàs del cop d’estat del 13 de maig.

El temor que no es pugui estabilitzar la situació s’agreuja per la proximitat del cicle electoral al juny. Les protestes de l’últim mes han posat el país més a prop que mai d’un conflicte civil a gran escala, i tot i que en un principi no hi ha factors ètnics visibles, la diplomàcia internacional mira amb preocupació que no s’encengui la guspira entre tutsis -15% dels 11 milions de burundesos- i hutus -85%-, com va passar en la guerra civil i en el genocidi de la veïna Ruanda el 1994.