El M5E i la Lliga ultimen l’acord de govern per a Itàlia

L’últim esborrany del programa no esmenta la sortida de l’euro

El Moviment 5 Estrelles i la Lliga continuen negociant el programa del seu futur govern i el nom del candidat a encapçalar l’executiu que hauran de presentar al president de la República, Sergio Mattarella, els pròxims dies. Ahir les dues formacions van anunciar que el programa compartit estava pràcticament tancat i només faltava discutir-ne alguns detalls. El principal objectiu en aquesta última fase de les negociacions entre el líder del M5E, Luigi Di Maio, i el de la Lliga, Matteo Salvini, és decidir qui serà el nou primer ministre.

La principal hipòtesi és que el nou cap del govern sigui un exponent del M5E, el partit més votat en solitari a les últimes eleccions, mentre que Salvini podria ocupar el ministeri de l’Interior, de manera que tindria “les mans lliures” -com va sol·licitar expressament després de la reunió amb Mattarella dilluns passat- per dirigir els afers interns del país, especialment la gestió dels fluxos migratoris, que es va convertir en bandera electoral dels lliguistes. Entre els noms que circulaven ahir a última hora per encapçalar l’executiu hi havia el del mateix Di Maio i els dels diputats grillini Alfonso Bonafede i Emilio Carelli, històric experiodista dels canals televisius de Mediaset, l’imperi mediàtic de Silvio Berlusconi.

La divulgació dimarts a última hora d’un primer esborrany de les negociacions, que preveia un mecanisme perquè Itàlia pogués abandonar l’euro, va generar un terratrèmol a la borsa italiana i va fer pujar la prima de risc fins a 150 punts, el doble que l’espanyola. La polèmica va obligar els líders de les dues formacions a aclarir que aquell esborrany “estava superat”, encara que la data era de tot just un dia abans.

A falta de saber el programa definitiu, els mitjans italians van publicar ahir l’última versió del document en què no es feia referència a una sortida de l’euro.

L’esborrany consta de gairebé 40 pàgines dividides en 29 punts en què s’inclouen, per ordre alfabètic, mesures en matèria d’immigració, educació, sanitat, fiscalitat i política exterior. El programa, que segons les dues formacions és pràcticament definitiu, insisteix en la defensa de Rússia com a soci estratègic d’Itàlia i advoca per retirar les sancions a Moscou. L’anomenat “contracte de govern” entre el M5E i la Lliga esmenta la necessitat de debatre alguns tractats europeus com el Conveni de Dublín, que regula el repartiment d’immigrants a la UE. Un altre dels aspectes que havia generat pànic a Brussel·les i Frankfurt era la sol·licitud a la Banca Central Europea (BCE) de la condonació del deute italià. En el seu lloc, l’última versió del programa proposa que “els bons del govern de tots els països de la zona euro ja adquirits pel BCE [...] s’excloguin del càlcul de la relació deute-PIB”. El possible acord preveu, a més, reduir el deute públic sense augmentar els impostos, sinó optar pel creixement del PIB i la incentivació del consum i la inversió. També s’ha modificat la proposta de crear una mena de gabinet de savis que actuaria de forma paral·lela al consell de ministres i tindria capacitat per prendre decisions de caràcter vinculant. Una figura no prevista per la Constitució italiana.

Di Maio va confirmar que el tancament del programa polític comú amb la Lliga era qüestió d’hores però Salvini, una mica menys optimista, va convidar a esperar el resultat de la votació dels inscrits a les dues formacions, que s’hauran expressar sobre l’acord durant el cap de setmana.

Des de Bulgària, on assisteix a una cimera entre els líders de la UE i els Balcans, el primer ministre en funcions, Paolo Gentiloni, del Partit Democràtic (PD), va defensar la necessitat que Itàlia no malgasti “l’esforç col·lectiu” dels últims anys per aconseguir l’estabilitat econòmica, i que no abandoni “el curs europeista”.