Publicitat
Publicitat

Tres líders dimiteixen pels mals resultats a les eleccions britàniques

Miliband, Clegg i Farage llancen la tovallola després de la desfeta electoral

El candidat del Partit Laborista, Ed Miliband; el del Partit Liberal Demòcrata, Nick Clegg, i el del UKIP, Nigel Farage, han presentat la seva dimissió aquest matí de divendres, amb pocs minuts de diferència, després de la desfeta dels seus respectius partits a les eleccions d'ahir dijous al Regne Unit.

Miliband, que ha perdut una trentena d'escons i ha quedat per sota del que preveien totes les enquestes, ha assumit "tota la responsabilitat per la derrota" del seu partit i ha considerat que era el moment "perquè algú altre agafi el lideratge" dels laboristes, per al qual ha recomanat la seva segona, Harriet Harman. "La lluita continua", ha dit, convençut que "Gran Bretanya necessita un Partit Laborista fort, que es pugui reconstruir després d'aquesta desfeta" i arribar a governar en el futur. "Ens hem recuperat abans i aquest partit es recuperarà de nou", ha arengat.

Per la seva banda, Nick Clegg -que ha perdut la meitat dels seus escons i ha quedat amb 8- ha presentat també la seva dimissió, però s'ha mostrat convençut que "els llibres d'història jutjaran amablement el Partit Liberal pel servei a la nació que ha fet des del govern" en aquesta passada legislatura, en què han format coalició amb els conservadors de David Cameron.

Tot i assenyalar que era "massa d'hora" per treure conclusions definitives, Clegg ha atribuït la seva "catastròfica" pèrdua al triomf de "la por i el greuge" de la crisi econòmica i al desgast d'haver governat en aquest moment tant difícil. "El malestar i la por han guanyat. El liberalisme ha perdut", ha afirmat, convençut que aquesta por és el que ha portat els nacionalistes escocesos a "arrasar el nord" i "ha enfortit els conservadors al sud".

També el líder del UKIP, Nigel Farage, ha atribuït la aclaparadora victòria dels conservadors al vot de la "por". Després de perdre el seu propi escó, donat que el UKIP no ha obtingut representació en la jurisdicció on es presentava, Farage -que havia fet broma dient que això li "treia un gran pes de sobre"- finalment ha presentat també la seva dimissió. 

Segons els últims recomptes, els laboristes s'haurien quedat amb 229 escons, 29 menys que els 258 que tenien ara. Aquell resultat ja va ser una primera desfeta, que va portar el llavors primer ministre laborista, Gordon Brown, a dimitir del seu càrrec en favor de Cameron.

Per contra, el Partit Conservador de Cameron, ha passat dels 306 que va obtenir en aquelles eleccions de 2010 als 324 seients, cosa que els atorga la majoria absoluta a la pràctica, ja que dins dels 326 necessaris per governar en solitari hi ha dos escons del Sinn Féin que ja s'ha anunciat que no s'ocuparan i un que pertany al president de la Cambra i que no participa en les votacions.