Publicitat
Publicitat

ATAC A L’AFGANISTAN

MSF acusa els Estats Units de destruir proves a Kunduz

Metges Sense Fronteres (MSF) ha denunciat l’entrada sense previ avís d’un tanc nord-americà al recinte de l’hospital de Kunduz destrossat per un atac aeri que va causar la mort de 22 persones el 3 d’octubre.

Segons l’ONG, dijous al migdia el tanc hauria forçat l’entrada del recinte i hauria “destruït proves potencials” del que considera un crim de guerra, i a més hauria provocat “por i estrès” al personal de l’ONG que estava visitant el que queda de l’hospital.

Washington va justificar posteriorment la incursió al·legant que s’havia fet per acompanyar l’equip conjunt dels Estats Units, l’OTAN i l’Afganistan que està investigant l’atac. MSF va recordar que els Estats Units s’havien compromès a informar-la prèviament de qualsevol pas en la investigació.

Una investigació sense els EUA

MSF insisteix que hi hagi una investigació internacional independent a través de la qual pugui aclarir-se què va passar durant el bombardeig. Un dels punts clau de la investigació és saber fins a quin punt el personal nord-americà involucrat -analistes d’operacions especials, membres del servei d’intel·ligència i el comandant militar que va donar l’ordre- sabien que l’objectiu de l’atac era un hospital. Fonts nord-americanes informaven ahir que els analistes del Pentàgon havien estat recollint informació sobre el centre mèdic perquè creien que s’estava utilitzant per a un operatiu pakistanès que treballava en coordinació amb els talibans.

Inicialment el Pentàgon va explicar que les morts eren conseqüència d’un tiroteig en què s’havien vist involucrades les seves tropes, però poc després el general John Campbell va reconèixer que el bombardeig havia sigut un error. El president Barack Obama va demanar disculpes per l’atac, però encara no se n’ha aclarit la motivació.