EXPULSIONS DE SENSEPAPERS
Internacional 10/08/2012

Mà dura d'Hollande contra els campaments de gitanos a França

El nou govern socialista francès manté la política d'expulsió d'immigrants sensepapers de Nicolas Sarkozy tot i que l'havia criticat. Les associacions pro drets humans ho van lamentar.

àlex Vicente
2 min
Mà dura d'Hollande contra els campaments de gitanos a França

PARÍSEl govern socialista de François Hollande va exhibir ahir mà dura contra els campaments de gitanos en desallotjar diversos terrenys de les ciutats de Lilla i Lió. L'evacuació, que responia a una ordre judicial del gener per raons d'higiene i seguretat, es va produir tot just l'endemà del tancament d'un altre gran campament gitano a París, que era insalubre i estava situat en una zona amb fort potencial immobiliari.

A Lilla, uns 150 policies antiavalots van desallotjar a primera hora del matí els prop de 200 ocupants que vivien en una trentena de caravanes en un campament als afores de la ciutat. Durant la tarda, 240 romanesos instal·lats a Lió també van ser reconduïts voluntàriament a la frontera, en el marc d'un programa d'incentius de l'Estat francès que atorga 300 euros als adults i 150 euros als nens en situació irregular que decideixin tornar al país d'origen. Amb tot, diverses associacions locals van apuntar al caràcter forçat d'aquestes "expulsions disfressades de retorn voluntari".

Per l'ONG Metges del Món, que controla la situació sanitària als campaments lionesos, aquest no seria el primer desmantellament de campaments gitanos des de l'inici de la presidència d'Hollande, pel fet que n'hi hauria hagut dos més en els últims mesos. El ministeri d'Interior ja havia advertit que els campaments il·legals serien desallotjats "amb fermesa" si la justícia ho exigia així. "Els campaments insalubres són inacceptables. Sovint, són un desafiament per a la vida en comunitat", va expressar el ministeri en un comunicat.

El titular francès d'Interior, Manuel Valls, ja havia advertit a finals de juliol que no li tremolaria la mà. "Les coses són molt senzilles. Quan hi hagi una decisió de la justícia, hi haurà un desmantellament dels campaments", va explicar Valls.

Semblances amb Sarkozy

L'episodi va recordar les expulsions massives de gitanos dutes a terme durant l'estiu del 2010 pel predecessor d'Hollande a l'Elisi, Nicolas Sarkozy. En aquell cas, l'executiu va fer servir criteris explícitament ètnics, segons una circular que el ministeri d'Interior de l'època va enviar als prefectes de la República (equivalents als subdelegats del govern). L'operació va ser criticada per la Unió Europea, l'Església catòlica i nombroses associacions, així com el Partit Socialista (PS), aleshores a l'oposició. "Sarkozy mai no ens va expulsar. Al final, qui ho ha fet és el PS", es lamentava ahir Yann Lafolie, portaveu del col·lectiu Solidarité Roms, que cooperava amb els ocupants de Lilla.

Hollande havia promès durant la campanya que "quan un campament insalubre sigui desallotjat, es proposin solucions alternatives" als seus ocupants. Les associacions pro drets humans es van lamentar ahir pel gir inesperat emprès pel president francès. "Hem recuperat el ritme del govern anterior", va criticar el vicepresident de la Lliga dels Drets Humans, Malik Salemkour. En canvi, l'oposició va felicitar Manuel Valls, a qui va qualificar de "lúcid", en paraules del secretari nacional de la UMP per a la seguretat, Éric Ciotti. "És una mesura justa i legítima", va dir.

stats