Internacional 17/04/2018

Macron avisa que les divisions a la UE creen “una mena de guerra civil”

El president de França fa una crida a la unitat i apel·la a la democràcia per frenar els populismes

Laia Forès
3 min
Emmanuel Macron avui al Parlament Europeu, a Estrasburg

Brussel·lesSi fa sis mesos Emmanuel Macron volia rellançar el projecte europeu amb mesures ambicioses, ahir el president de França va arribar a Estrasburg amb un missatge europeista per lluitar contra els populismes que envaeixen Europa. Ahir era l’hora de la retòrica, de les grans paraules d’un europeista convençut, de l’apel·lació als valors fundacionals de la UE com a via per contrarestar l’auge de moviments euroescèptics que amenacen la Unió. La seva recepta la va condensar en una sola frase: “La nostra identitat és la democràcia”. A Macron aquest discurs li va funcionar per vèncer el Front Nacional de Marine Le Pen i ara reivindica la mateixa fórmula per frenar els populismes de cara a les eleccions europees del 2019.

Macron va apel·lar als valors europeus i a la idea d’una Europa on la democràcia és el primer manament. El president de França, en un discurs al Parlament Europeu, va reivindicar unitat davant el context polític que viu la UE. El president de la República Francesa va fer una crida a superar les divisions entre estats membres per fer avançar la UE i salvaguardar el projecte europeu. “Està reapareixent una mena de guerra civil europea, i les nostres diferències, i de vegades els egoismes nacionals, semblen més importants que el que ens uneix davant la resta del món”, va advertir.

Emmanuel Macron va demanar que no s’oblidi la història d’Europa, marcada per les divisions i les guerres. “No vull pertànyer a una generació de somnàmbuls. No vull pertànyer a una generació que hagi oblidat el seu passat”, va assegurar. El cap de l’estat francès va defensar que, davant l’autoritarisme, “la resposta no és la democràcia autoritària, sinó l’autoritat de la democràcia”, i va advertir als eurodiputats que el pitjor error seria “abandonar el model i la identitat” basats en la “democràcia liberal”.

Deriva autoritarista

El missatge estava dirigit especialment als populars europeus (el PPE), família política a la qual pertanyen la majoria de líders de la UE i que és, també, el partit del primer ministre hongarès, l’ultraconservador Viktor Orbán, populista i euroescèptic. El PPE tracta amb guant de seda Orbán, tot i la seva deriva antidemocràtica i autoritarista dels últims anys. “No cediré a cap fascinació per la sobirania autoritària”, va avisar Macron.

Des de les files del Partit Popular Europeu, el seu líder, Manfred Weber, va aplaudir primer el discurs profundament europeista del francès -“Hem esperat molt de temps per tenir un president de França com vostè”, li va dir Weber- per després llançar-li una advertència: “No és bo separar entre europeus bons i europeus dolents”, va subratllar el líder del grup popular, clarament molest per les referències indirectes a Orbán que havia fet Macron.

A diferència del discurs que el president francès va fer fa sis mesos a la Sorbona, ahir Macron va passat de puntetes per les seves propostes per reforçar la UE. Va recordar, això sí, la importància de posar en marxa una taxa digital “per tenir recursos propis” i va subratllar que cal reformar la política d’immigració i d’asil. Macron no renuncia a les seves propostes, però va preferir posar l’accent en la necessitat de lluitar contra la divisió europea davant les reticències que les seves idees desperten entre alguns estats membres i la situació que té a casa seva, amb protestes i vagues per les reformes que està impulsant a França.

Defensa de l’atac a Síria

El president de la República també va defensar amb vehemència la intervenció militar que el seu país va fer a Síria, conjuntament amb els Estats Units i el Regne Unit, contra les armes químiques del règim de Baixar al-Assad. Davant les crítiques d’alguns eurodiputats, Macron es va encendre: “Els mateixos que s’indignen contra les imatges de nens i dones morts ens diuen que ens quedem asseguts. No! No!”, va exclamar visiblement indignat.

El Procés, una qüestió cultural

El president de França, Emmanuel Macron, ja s’havia posicionat en més d’una ocasió contra el procés sobiranista de Catalunya, però ahir va anar més enllà i va reduir-lo a una qüestió cultural: “Soc sensible a les expressions culturals, però crec en el marc constitucional”, va assegurar al Parlament Europeu, responent una pregunta de l’eurodiputat socialista espanyol Ramón Jáuregui, que l’havia interrogat sobre les “regions europees que volen ser nous estats”. El president francès va defensar, de nou, la Constitució. “Això pot agradar o no, però les Constitucions no es retallen. La sobirania no es desfà, excepte si el poble decideix fer-ho”, va dir a Estrasburg.

stats