Madrid dirà dimecres si tot Catalunya passa l'endemà a fase 3

L'aprovació de la mesura facilitaria la mobilitat des d'Andorra cap al país veí

Tal com demanava l'Ajuntament de Barcelona i va avançar diumenge el president de la Generalitat, Quim Torra, e l Govern ha aprovat aquest dilluns la proposta perquè t ot Catalunya entri a la fase 3 del desconfinament a partir d'aquest dijous, 18 de juny. El Procicat, amb l'aval del departament de Salut, demanarà al ministeri de Sanitat que Lleida, Barcelona i l'àrea metropolitana avancin a l'última fase de la desescalada i s'uneixin a la resta del país. Si s'obté la validació del govern espanyol, tot el mapa català se situaria a un sol pas de la nova normalitat i es relaxarien algunes mesures abans del pont de Sant Joan, una festivitat que preocupava les administracions pel risc de repunt de casos per les possibles aglomeracions.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat que aquest dimecres dirà si tot Catalunya passarà l'endemà a la fase 3. "Ho valorarem dimecres en una reunió bilateral i prendrem una decisió conjunta". El ministre ha explicat a La Sexta que "en el moment que decaigui l'estat d'alarma qualsevol ciutadà espanyol es podrà moure lliurement per tot el territori", i ha dit que tothom s'ha de continuar comportant amb "prudència" i "respecte". "Cal canviar i adaptar-se a aquesta nova situació fins que no derrotem el virus, i això passarà quan tinguem tractament o una vacuna", ha afegit. Sobre els sanitaris, ha dit que han fet un "treball excel·lent".

El pas a la fase 3 elimina tota restricció de mobilitat entre regions sanitàries i permet la circulació lliure per tot el territori català. Salut justifica aquesta decisió amb el ritme a la baixa de l'evolució dels factors de risc epidemiològic. És a dir, la incidència de nous casos i la taxa de contagi (quantes persones infecta un afectat). La conselleria també argumenta el canvi de fase al·legant "l'impuls donat a l'atenció primària", la qual ha augmentat la capacitat per fer proves PCR, diagnosticar els nous contagis i fer-ne un seguiment, segons es detalla en un comunicat.