Publicitat
Publicitat

Maduro: "Obama ha fet el pas més agressiu, injust i nefast que mai s'hagi donat contra Veneçuela"

El líder bolivarià sol·licitarà poders especials per defensar la "integritat" del país

El president veneçolà, Nicolás Maduro, ha dit aquest dilluns que el seu homòleg nord-americà, Barack Obama, ha fet el pas "més agressiu" en la història del seu país contra Veneçuela en declarar una "emergència nacional" pel "risc extraordinari" que suposa per a la seguretat dels EUA la situació del país caribeny. "El president Obama ha fet el pas més agressiu, injust i nefast que mai s'hagi donat contra Veneçuela", ha afirmat Maduro en una declaració des del Palau de Miraflores acompanyat de tots els membres del seu Govern i l'alt comandament militar

En el discurs, retransmès en cadena de ràdio i televisió, Maduro ha recalcat que es tracta de "l'agressió més gran que han fet els Estats Units contra Veneçuela en tota la seva història". "Els Estats Units i el president Obama, representant a l'elit imperialista dels EUA, ha decidit passar personalment a complir la tasca d'enderrocar meu govern i intervenir Veneçuela per controlar des del poder nord-americà", ha denunciat.

El president veneçolà considera que Obama ha decidit "ficar-se en un carreró sense sortida" i ha demanat que se li recordi en el futur com a Richard Nixon, a qui va responsabilitzar del cop contra el president xilè Salvador Allende, o com a George W. Bush, a qui culpar del cop de 2002 contra el llavors president veneçolà, Hugo Chávez. "Crec que ja no val fer més crides a la rectificació. Vostè ha decidit el camí d'enfonsar-se al fossat de la història", ha afirmat Maduro en referència al president nord-americà.

El mandatari veneçolà ha rebutjat que Veneçuela pugui suposar una amenaça per als Estats Units, com ha assegurat Obama, i ha afirmat, dirigint-se a les autoritats de Washington, que "una amenaça per al poble dels Estats Units són vostès, els que decideixen envair, matar, finançar terrorisme al món".

"[Estats Units] No té dret a agredir i a declarar que Veneçuela és una amenaça", ha dit Maduro, que ha instat Obama a defensar els drets humans dels negres, als "que maten a les ciutats nord-americanes cada dia, de les milers de persones que no tenen on dormir i moren de fred als carrers de Nova York, de Boston o de Chicago, o dels detinguts a la base de Guantánamo".

"És temps de definicions, de fer un pas endavant per dir-li a l'imperi nord-americà que pretén violar la sagrada sobirania de la nostra pàtria, que hi ha un poble que està cada vegada més unit, més cohesionat, més ben preparat per garantir que aquesta terra no la tocarà la bota ianqui mai, mai més a la vida ", ha assegurat.

Una llei "antiimperialista"

Amb tot, Maduro, ha anunciat que sol·licitarà a l'Assemblea Nacional poders especials per defensar "la integritat" del país davant les agressions dels EUA. "Demà (dimarts) a la sessió de l'Assemblea Nacional (AN) el vicepresident executiu (Jorge Arreaza) li lliurarà al president (de l'AN), Diosdado Cabello, una sol·licitud per a una Llei Habilitant especial i extraordinària per defensar la pau , la sobirania, la tranquil·litat i la integritat de la nostra pàtria ", ha informat Maduro. "Una llei antiimperialista per preparar tots els escenaris i en tots guanyar i en tots triomfar amb la pau", ha afegit.

De ser aprovada per la majoria qualificada del Parlament amb què compta el chavisme, permetria a Maduro governar per decret i sense control parlamentari pel temps que sol·liciti la mateixa. Maduro ja va rebre aquests poders especials a través del mecanisme constitucional conegut com Llei Habilitant a finals de novembre de 2013 i per un any. Llavors els va demanar per dur a terme durant 2014 una "ofensiva esgarrifosa" contra la corrupció i els especuladors, una de les seves prioritats en ser elegit president a l'abril de 2013. Aquests són els principals arguments que Maduro va esgrimir per obtenir els poders, i que van ser qualificats llavors pel dirigent opositor i dues vegades candidat presidencial Henrique Capriles de "farsa".
L'antecessor i mentor de Maduro, el mort Hugo Chávez (1999-2013), va sol·licitar igualment la Llei Habilitant en diverses oportunitats.

Un dels sancionats pels EUA, nou ministre d'Interior

L'escalada de tensió entre Veneçuela i els Estats Units encara ha tingut un nou capítol quan Maduro ha anunciat la designació del general Gustavo González López, un dels militars sancionats pel Govern dels EUA, com a nou ministre d'Interior, Justícia i Pau.

"He decidit nomenar al major general González López ministre d'Interior, Justícia i Pau perquè vagi amb la seva condecoració de l'imperi nord-americà a garantir la pau del país, la seguretat ciutadana i nacional", ha dit Maduro.

González López és un dels set alts funcionaris veneçolans sancionats per Washington, que els acusa d'estar vinculats amb suposades violacions dels drets humans al país i presumptes abusos a les protestes antigovernamentals de 2014. El nou ministre era fins al moment director general del Servei Bolivarià d'Intel·ligència Nacional (SEBIN) i president del Centre Estratègic de Seguretat i Protecció de la Pàtria (CESPPA).

Maduro ha qualificat les sancions donades a conèixer per l'Executiu nord-americana d'"aberrants" i "il·legals" i ha felicitat els set sancionats, tots relacionats amb les forces de seguretat de l'Estat, pel que considera una "condecoració imperial".