Publicitat
Publicitat

Maduro desplega l’exèrcit al Parlament per obtenir-ne el control

Els diputats escollits a les eleccions de diumenge tenen previst prendre jurament del càrrec avui

L’Assemblea Nacional serà escenari avui d’una batalla política que manté Veneçuela en la incertesa. A la sala el·líptica, el president Nicolás Maduro prendrà jurament dels 546 integrants de l’Assemblea Nacional Constituent, mentre que a l’hemicicle del costat celebraran una sessió plenària els diputats de l’actual Parlament -escollit el 2015 i controlat per l’oposició, que hi té la majoria-, tot desafiant el procés constituent imposat pel govern.

Aquest xoc de legislacions paral·leles estava previst per ahir al matí. Però dimecres a la nit Maduro, pressionat per les denúncies de frau electoral, va decidir ajornar l’acte de jurament dels nous diputats fins avui. Per la seva banda, l’oposició va respondre de la mateixa manera. La Taula de la Unitat Democràtica (MUD) va comunicar a través de les xarxes socials -tres hores abans de la cita- que la protesta a Caracas per denunciar el frau electoral del govern prevista per ahir també quedava ajornada per avui. L’oposició només va mantenir en agenda la sol·licitud davant la fiscalia d’investigar el Consell Nacional Electoral després de la denúncia de Smartmatic, l’empresa que gestiona els comicis al país des del 2004, que assegura que els resultats de les eleccions constituents de diumenge passat es van manipular.

Militarització

La seu del Parlament està militaritzada des de dimecres per frenar una possible confrontació, gairebé segura, entre els sectors oficialistes i opositors, i a més evitar nous episodis de violència com els que Veneçuela viu des de fa més de 125 dies, amb un balanç total de 620 persones empresonades i més de 100 morts. La seguretat militar ha acreditat més de 200 periodistes internacionals i a partir de les sis del matí acordonarà els principals carrers al voltant de l’Assemblea.

“Som aquí des de dimecres, molts hem vingut des de l’interior del país i donarem suport al nostre president obrer, Nicolás Maduro, i als diputats electes. Aquesta revolució encara és del poble. La dreta no tornarà, aquesta Assemblea torna a ser en mans del poble sobirà”, diu Lourdes Martínez, integrant del Consell Comunal de Ricardo Urriera, a la zona central del país.

Els nous diputats tenen previst arribar a la seu del Parlament “acompanyats pel poble” a partir de les nou del matí. El govern ha convocat els seus simpatitzants a presenciar l’acte de jurament i a participar en la col·locació de fotografies d’Hugo Chávez a la cambra, que es van retirar quan l’oposició hi va obtenir la majoria.

Les accions del govern contra els representants de l’oposició no s’han aturat. La diputada Adriana D’Elia va ser inhabilitada ahir per 15 anys per haver incorregut en suposades irregularitats en la seva gestió com a segona de bord a la governació de Miranda, que lidera el cap de l’oposició, Henrique Capriles. Familiars del pres polític Antonio Ledezma van denunciar ahir que la policia política té intenció d’entrar a la residència de l’alcalde per col·locar-hi proves falses d’un pla de fuga. Maduro també va demanar ahir al Tribunal Suprem de Justícia que consideri empresonar durant 30 anys els veneçolans que facin servir les xarxes socials per criticar l’Assemblea Constituent i incentivar la violència.

L’oposició, dividida

Dins l’oposició, hi ha divisió sobre el camí a seguir davant les accions del govern. Els líders han manifestat opinions contràries durant els últims dies, motiu pel qual ahir es va celebrar una taula de diàleg per arribar a acords i mantenir la unitat d’un bloc que està format per 20 partits i agrupacions de diferents perfils -liberals, antichavistes i grups de centreesquerra, entre d’altres.

La primera decisió que han de prendre és sobre si es presenten a les eleccions a governadors que se celebraran al desembre, ja que els candidats s’han de postular entre el 7 i el 9 d’agost. En aquesta qüestió ja hi ha grans divisions.