Publicitat
Publicitat

Maduro estén la mà a Trump

El líder veneçolà ha assegurat que vol restablir el diàleg amb els Estats Units

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha ofert la mà al seu homòleg nord-americà, Donald Trump. En la seva compareixença a l'Assemblea Nacional Constituent, ahir dijous, va expressar que desitja "tenir relacions de respecte amb els Estats Units" i va demanar al seu canceller, Jorge Arreaza, que iniciï les gestions per concretar una conversa personal telefònica amb el mandatari nord-americà.

Maduro va dir que "creu en la diplomàcia i que vol restablir relacions polítiques, de diàleg, de respecte, en termes d'igualtat". A més, va especificar que la trobada podria produir-se de forma bilateral durant el seu proper viatge als EUA, al setembre, coincidint amb una reunió de les Nacions Unides.

Aquest missatge arribava després que Washington hagi imposat sancions econòmiques i migratòries al president veneçolà i a una vintena de funcionaris del seu govern per haver violat els drets humans. El líder de Veneçuela va criticar de nou aquestes sancions apuntant que no tenen "base jurídica" i va qualificar Donald Trump "d'emperador i sultà". 

La comunitat internacional condemna Veneçuela

Les relacions entre Veneçuela i els Estats Units són tenses des de l'arribada al poder del chavisme, l'any 1999, malgrat que l'intercanvi comercial s'ha mantingut sempre invariable. De totes maneres, el país americà no és l'únic que ha condemnat el govern veneçolà en els darrers dies.

La nova Constitució i el Parlament, en marxa 

Precisament, Nicolás Maduro va fer la seva primera compareixença a l'Assemblea Nacional Constituent ahir dijous. A més d'expressar la seva voluntat de restablir les relacions amb els EUA, va lliurar el seu projecte de Constitució perquè sigui avaluat i discutit en l'òrgan que està compost íntegrament per membres afins al seu govern. 

"Vull lliurar a aquesta magna Assemblea el meu projecte de Constitució per a la República Bolivariana de Veneçuela, el projecte que vam aprovar el 1999", va anunciar el president veneçolà, que va assegurar que el projecte de carta magna és el mateix que el de l'expresident Hugo Chávez i perfeccionaria la Constitució pionera del 1999. 

En aquesta sessió, Maduro també va entregar un projecte de llei per castigar "els delictes d'odi i la intolerància en totes les seves formes d'expressió", segons el qual tothom qui cometi aquesta falta serà jutjat amb penes de 15, 20 o 25 anys de presó. "Aquell que surti als carrers a expressar intolerància i odi serà capturat i jutjat amb aquestes severes penes", va afirmar el governant.

"Seran condemnats a 25 anys de presó aquells que expressin odi, intolerància i violència per raons culturals, polítiques i ideològiques", va especificar el president Maduro. 

Maduro es reafirma com a líder veneçolà

En la sessió d'ahir, la Constituent va ratificar Nicolás Maduro com a "president constitucional de la República Bolivariana de Veneçuela, cap d'estat i de govern, i comandant en cap de la Força Armada Nacional Bolivariana". També va anunciar que els nous diputats consideren Maduro com "una garantia per a l'actual procés democràtic de transformació integral a Veneçuela". 

L'Assemblea Constituent va ser elegida el 30 de juliol i té més de 500 integrants de tendència chavista. Per això, ha estat rebutjada per l'oposició veneçolana al país i tampoc ha estat reconeguda per bona part de la comunitat internacional.