Publicitat
Publicitat

Maduro demana governar sis mesos per decret en matèria de pau i seguretat

El president veneçolà rebrà poders especials diumenge quan la majoria qualificada del chavisme ratifiqui el suport a la coneguda com "llei habilitant antiimperialista"

Els poders especials sol·licitats pel president de Veneçuela, Nicolás Maduro, que li permetran legislar sense control parlamentari en matèria de pau i seguretat, tindran una durada de sis mesos, informació que s'ha conegut aquest dijous per les fotografies del text que han penjar diputats a les xarxes socials. El diputat opositor Julio Montoya va donar a conèixer el text mitjançant unes fotos  al seu compte de Twitter i on es pot llegir, en el tercer article de la mateixa, que Maduro sol·licita els poders especials per sis mesos des que la llei sigui publicada al diari oficial.

"Aquí està la llei habilitant q proposa Madur RT que tots ho sàpiguen", ha publicat el diputat al seu compte sobre una llei de la qual es desconeixen els articles ja que encara s'està a l'espera de la segona discussió abans de la seva aprovació.

Maduro rebrà l'aprovació del legislatiu diumenge que ve quan, excepte sorpresa, la majoria qualificada amb què compta el chavisme al Parlament ratifiqui en sessió extraordinària el suport a la coneguda com "llei habilitant antiimperialista". El cap de l'Executiu rebrà per segona ocasió aquests poders especials per legislar en els gairebé dos anys transcorreguts des que va ser elegit com a president, després que el 2013, després de mesos de ser investit, els sol·licités per primera vegada i per un any de durada.

Maduro va afirmar al Parlament dimarts que amb aquests poders especials podria "enfrontar" les "amenaces" dels Estats Units. Un dia abans, el president dels EUA, Barack Obama, va declarar una "emergència nacional" per la "amenaça inusual i extraordinària" que la situació de Veneçuela, al seu parer, representava per a la seguretat nord-americana. Aquesta ordre executiva informava, a més, que les sancions contra diversos alts càrrecs veneçolans acusats per EUA de violar drets humans durant les protestes antigovernamentals de 2014 van començar a aplicar-se i es van ampliar.

Maduro va considerar llavors aquestes decisions com "el pas més agressiu, injust i nefast que mai s'hagi donat contra Veneçuela", i ho va emmarcar en les accions que segons Caracas haurien comprès setmanes enrere un suposat cop d'Estat, ja desmantellat, finançat presumptament des d'Estats Units.