Internacional 20/05/2015

Malàisia i Indonèsia accedeixen a acollir immigrants amb la condició de repatriar-los en un any

Els dos governs demanen ajuda a les ONG i la comunitat internacional per assistir les 7.000 persones atrapades encara en vaixells a les seves costes

Agències
2 min
Deriva desesperada d’una nau amb refugiats al Sud-est Asiàtic

BangkokMalàisia i d'Indonèsia estan disposats a donar acollida en els seus països als 7.000 immigrants que segueixen atrapats en vaixells a les seves costes, a canvi de que la comunitat internacional es comprometi a repatriar-los en el termini màxim d'un any.

Es tracta majoritàriament d'immigrants de la minoria musulmana dels rohingya, que fugen de la persecució ètnica a Birmània. Aquest dimecres, els governs malaisi i indonesi han fet pública una declaració conjunta en què acorden donar refugi temporal a les persones que porten ja més d'una setmana abandonades en vaixells al mar d'Andaman, però demanen ajuda a les ONG i la comunitat internacional per assistir-los i per repatriar-los com a màxim en un any.

El ministre d'Afers Exteriors malaisi, Anifah Estimen, va dir que es posarà fi al bloqueig marítim d'aquests vaixells, en una roda de premsa al costat del seu homòloga indonèsia, Retno Marsudi, després d'una reunió d'urgència a Kuala Lumpur en què també va participar el canceller de Tailàndia.

"Indonèsia i Malàisia hem acordat seguir oferint assistència humanitària als 7.000 immigrants irregulars que segueixen al mar", va explicar Anifah en una compareixença transmesa per la televisió malàisia. "També hem acordat oferir refugi temporal en el benentès que el procés de reubicació i repatriació haurà estat realitzat en el termini d'un any per la comunitat internacional", va afegir el canceller malaisi.

Anifah va indicar que no s'ha decidit cap ubicació per donar refugi temporal als immigrants i va instar la comunitat internacional a donar suport financer als dos països per donar "assistència humanitària als immigrants irregulars que es troben en perill".

De l'acord es va despenjar Tailàndia. El ministre d'Exteriors d'aquest país, el general Tanasak Patimapragorn, va evitar comparèixer en la roda de premsa al costat dels seus dos homòlegs després de la reunió.

Tailàndia encara no ha explicat per què no ha subscrit la proposta dels seus dos veïns, però la premsa tailandesa informa que Tanasak va argumentar que abans d'acceptar havia de comprovar si la llei tailandesa permet acollir els immigrants.

Uns 3.000 immigrants indocumentats de Bangla Desh i Birmània han desembarcat des de la setmana passada a Malàisia i Indonèsia tot i els intents de la Marina d'aquests tres països per mantenir-los allunyats del seu litoral.

Rescat d'un vaixell

Els últims a fer-ho han estat uns 400 que van arribar aquest matí a dos vaixells i van ser ajudats per pescadors a la regió indonèsia d'Aceh, al nord de l'illa de Sumatra.

La reunió de cancellers es va celebrar un dia després que diverses agències de l'ONU instessin els governs dels tres països a protegir als refugiats atrapats al mar, facilitar el seu desembarcament i donar prioritat a la protecció de vides humanes.

Segons aquestes organitzacions 88.000 persones s'han embarcat des 2014, inclosos 25.000 en el primer trimestre d'aquest any, dels quals uns dos mil haurien mort per les males condicions del viatge i el maltractament sofert a mans dels traficants.

stats