IMMIGRACIÓ
Internacional 25/05/2015

Malàisia troba fosses amb centenars de refugiats enterrats

La policia investiga camps on la màfia torturava immigrants

Jordi Calvet
3 min
Refugiats rohingyes tancats en un centre de Birmània després de ser rescatats la setmana passada del vaixell en què viatjaven.

BangkokLa policia de Malàisia ha descobert a la frontera amb Tailàndia una trentena de fosses comunes on hi hauria enterrats centenars de cossos possiblement d’immigrants de Bangla Desh i de la minoria musulmana rohingya, perseguida a Birmània. La macabra troballa estaria relacionada amb una de similar que van fer a pocs quilòmetres agents tailandesos que, després de desenterrar 26 cossos a la província de Songkhla, l’1 de maig van iniciar una campanya contra les màfies que van deixar milers de refugiats abandonats en vaixells al golf de Bengala.

El ministre de l’Interior malaisi, Ahmad Zahid Hamidi, va confirmar ahir la descoberta de les fosses a Padang Besar i Wang Kelian, a l’estat de Perlis, a prop d’uns 17 campaments clandestins on els immigrants serien retinguts per les xarxes de tràfic. Les tombes s’haurien localitzat fa més d’una setmana però la troballa només es va confirmar després que ho expliqués ahir el diari Mingguan Malaysia.

Les autoritats malàisies han començat a fer la identificació de les restes d’un nombre encara indeterminat de cadàvers, però que podrien ser uns quants centenars. “En una fossa potser hi ha tres o quatre cossos. Però no sabem del cert quants n’hi ha. És molt probable que en els pròxims dies en trobem molts més”, assegurava Zahid. Segons el diari The Star, només en una de les fosses hi hauria més de cent cossos, que estaria situada en una zona sota control militar i on els civils tenen l’accés restringit.

Els campaments ja estaven abandonats i haurien funcionat durant uns cinc anys, segons Zahid, que va admetre la implicació de malaisis. “Malàisia com a govern no hi està implicada. Però alguns malaisis sí. Això és un fet i ho reconec”, va dir.

Fins ara Malàisia havia negat l’existència al seu territori d’aquests campaments, on en els últims anys hi han anat a parar milers de rohingyes que fugen de la persecució de Birmània, i immigrants de Bangla Desh que fugen de la pobresa. En els últims tres anys milers d’ells han embarcat en vaixells operats per les màfies rumb a Malàisia. La majoria, però, desembarcaven a Tailàndia i eren conduïts fins a aquests campaments, on eren retinguts i torturats mentre els traficants extorsionaven els familiars perquè paguessin fins a 3.000 dòlars de rescat. Alguns dels que podien pagar eren alliberats només per ser detinguts després per la policia o l’exèrcit tailandès, que, segons han documentat diverses organitzacions, sovint els tornaven a vendre als traficants. D’altres eren venuts com a esclaus a vaixells o plantacions.

Aquest circuit, que ha estat en funcionament durant anys amb el coneixement, connivència o implicació d’autoritats i personal militar i policial, va quedar interromput arran de l’operació contra el tràfic de persones que es va iniciar a principis de maig a Tailàndia, on fins ara s’han descobert mitja dotzena de campaments, algun dels quals amb capacitat per a un miler de persones.

Des d’aleshores, unes 30 persones han sigut detingudes, inclosos dirigents locals i homes de negocis ben connectats, i s’han emès una vuitantena d’ordres de detenció més. Una cinquantena de policies han sigut traslladats per la seva possible implicació, tot i que sense càrrecs. En canvi, la junta militar que governa el país ha negat la implicació de personal de l’exèrcit, tot i que aquesta zona de la frontera està sota el seu control.

Aquesta campanya contra el tràfic de persones va fer que uns 8.000 refugiats, segons l’ONU, quedessin atrapats en vaixells a la deriva abandonats pels traficants i rebutjats per Tailàndia, Malàisia i Indonèsia, que els impedien desembarcar. Tot i el bloqueig, uns 3.000 immigrants han aconseguit arribar a Malàisia i Indonèsia, que, després de dies de pressions internacionals, la setmana passada van acceptar acollir-los, molts d’ells en greu perill després de dies sense aigua ni menjar.

stats