Publicitat
Publicitat

Malàisia vol que un tribunal internacional jutgi l'abatiment de l'MH17 sobre Ucraïna

El país presentarà una petició formal a l'ONU, amb el suport d'Austràlia, els Països Baixos, Bèlgica i Ucraïna

Malàisia vol impulsar la creació d'un tribunal internacional per jutjar els sospitosos de l'abatiment de l'avio de Malaysia Airlines MH17 el juliol de l'any passat quan sobrevolava Ucraïna. 

En el sinistre van morir els 298 passatgers a bord, dos terços d'ells holandesos, en estavellar-se la nau en territori controlat pels rebels pro-russos de l'est d'Ucraïna que reben suport de Rússia.

Ucraïna i els països occidentals acusen els rebels d'abatre l'avió comercial amb un míssil de fabricació russa. Rússia ha rebutjat acusacions d'haver subministrat als rebels el sistema de míssils SA-11 Buk.

"Malàisia ha informat els membres del consell de seguretat de l'ONU de la seva intenció de presentar una resolució en relació amb MH17 ", ha dit l'ambaixador de Nova Zelanda a l'ONU, Gerard van Bohemen, president de el consell de seguretat aquest juliol.

"Ells estan tractant de trobar un mecanisme per dirimir les responsabilitats penals per haver abatut l'aeronau", ha explicat, i ha afegit que es tracta d'una proposta conjunta de Malàisia, Austràlia, els Països Baixos, Bèlgica i Ucraïna.

Diplomàtics, que van parlar sota condició d'anonimat, han apuntat que Rússia havia descrit la proposta com a prematura i ha apuntat que cal esperar primer els resultats d'altres investigacions.

Rússia és una potència amb dret a veto al consell de seguretat de l'ONU, juntament amb França, Gran Bretanya, Xina i els Estats Units, i per tant té l'opció de bloquejar la proposta si es sotmet a votació.

Els Països Baixos lideren la investigació multinacional sobre l'accident, de la qual formen part també Malàisia, Austràlia, Bèlgica i Ucraïna. Investigadors russos han estat també dent indagacions.