Publicitat
Publicitat

Unió Europea

Malala dedica el guardó de l'Eurocambra als "herois sense nom del Pakistan"

La nena pakistanesa tirotejada pels talibans recull el premi Sàhkarov a la sessió plenària d'Estrasburg

Malala Yousafzai, la jove de 16 anys que va ser tirotejada pels talibans per lluitar pels drets de les nenes a l'educació, ha dedicat aquest dimecres el seu premi Sàkharov que ha recollit al Parlament Europeu "als herois sense nom del Pakistan i a tots els que lluiten pels drets i les llibertats".

Malala, vestida amb un sari color salmó, i davant l'atenta mirada del seu pare, Ziauddin Yousafzai, ha demanat en el seu discurs d'agraïment a l'hemicicle de l'Eurocambra que la Unió Europea (UE) doni suport als 57 milions de nens al món que no tenen accés a l'educació.

Un llibre i un bolígraf

"Aquests nens no volen una iBox o un iPhone, ni xocolata, volen un llibre i un bolígraf ", ha afirmat enmig dels aplaudiments dels eurodiputats.

Malala ha lamentat que al seu país les nenes "pateixin sovint assetjament sexual i no les deixin anar més enllà del perímetre de casa". La noia, que és la guardonada més jove en rebre mai el premi Sakharov, ha començat el seu discurs amb una coneguda cita: "no estic d'acord amb el que dius però defensaré fins la mort el teu dret a dir-ho".

La guardonada ha advertit als eurodiputats que cal un canvi de mentalitat. "Un país no és més fort pel nombre de soldats que té, sinó pel seu índex d'alfabetisme", ha assenyalat.

"Hi ha esperança"

La jove pakistanesa, amb to convençut, alt i calmat, ha repetit diverses vegades que, malgrat haver-hi nens que no poden accedir a l'educació, malgrat que a causa del terrorisme centenars d'escoles són destruïdes, malgrat la por, "hi ha esperança". El Sakhàrov és, ha dit Malala, esperança. "Aquesta unió que ha portat el Parlament Europeu a concedir-me el premi em dóna força i és un exemple d'unitat que ha d'ajudar el parlament a mirar més enllà d'Europa, als països on la gent no té garantits els seus drets més bàsics", ha assenyalat.

Schulz la veu com una icona

L'encarregat d'entregar-li el guardó, el president del Parlament Europeu, Martin Schulz, ha destacat que Malala, als seus 16 anys, "és ja una icona global en la lluita per l'educació de les nenes, a les que ha donat esperança a tot el món".

Schulz creu que donar el premi a Malala "és la millor decisió possible". L'Eurocambra, en una decisió sense precedents, va optar de manera unànime a concedir el guardó d'enguany a Malala. Schulz ha reconegut en declaracions a periodistes que el discurs de la guardonada l'ha emocionat i que és una crida al Parlament Europeu perquè lluiti a favor de l'educació de nens i nenes.

En la cerimònia han estat presents la majoria de guardonats els últims 25 anys amb el premi Sàkharov, entre ells l'escriptor espanyol Fernando Savater, que va rebre el guardó en nom de Basta Ya l'any 2000, així com els opositors cubans Berta Soler (Damas de Blanco, 2005) i Guillermo Fariñas (2010).