Publicitat
Publicitat

El partit de Mandela obté els pitjors resultats electorals des de la caiguda de l'apartheid

El Congrés Nacional Africà (CNA) obté menys del 60% dels vots a tot el país en les eleccions municipals a Sud-àfrica

El Congrés Nacional Africà (CNA), el partit que liderava Nelson Mandela, ha obtingut en les eleccions municipals de Sud-àfrica de dimecres el seu pitjor resultat des de la caiguda de l'apartheid i l'arribada de la democràcia, i ha obtingut per primera vegada menys del 60% dels vots a tot el país.

Amb més del 90% del vot escrutat, l'antic moviment d'alliberament ha perdut 7,5 punts respecte al resultat del 2011 i ha aconseguit tan sols un 54,3% dels sufragis a causa dels nombrosos escàndols de corrupció en què s'ha vist implicat el president del país i del CNA, Jacob Zuma.

La desafecció de molts dels seus votants urbans podria suposar per al partit la pèrdua per primera vegada d'algunes de les principals ciutat del país. Els resultats parcials a la capital del país, Pretòria, donen a l'opositora Aliança Democràtica (AD) una victòria per majoria simple de tres punts, 44,2% dels vots enfront el 41,2% del CNA.

La fins ara inimaginable victòria de l'AD ja és una realitat a Port Elizabeth, conegut ara com Nelson Mandela Bay i centre neuràlgic de la regió en la qual es va fundar el CNA. Allà, l'oposició ha obtingut el 46,5% dels vots, enfront del 41% del CNA, que fins ara tenia majoria absoluta.

Mentrestant, els dos partits empaten a vots a la primera ciutat del país, Johannesburg, quan s'han escrutat gairebé tres quartes parts dels vots. Aquests resultats obligaran l'AD a buscar un acord per governar amb el populista Lluitadors per la Llibertat Econòmica (LLE), enemic acèrrim del president Zuma, que ha aconseguit prop d'un 8% dels vots a tot el país.

Amb la imatge del seu jove líder nacional, Mmusi Maimane, com a reclam, l'opositora Aliança Democràtica ha augmentat la majoria absoluta que ja tenia a Ciutat del Cap, l'única gran ciutat que governava. Maimane és el primer líder negre de l'AD, una formació associada amb els interessos de la minoria blanca i amb una ideologia més liberal i partidària de l'economia de mercat que el CNA.

La patacada del CNA és un toc d'atenció per a les generals del 2019, a les quals Zuma no pot presentar-se per imperatiu constitucional després d'haver esgotat els seus dos mandats i en què l'AD aspira a consolidar-se com a alternativa i guanyar simpaties entre un electorat negre cada vegada menys captiu del partit oficialista.