Publicitat
Publicitat

Manel Ollé: “La restricció ha deixat la dona en una situació molt vulnerable”

professor d’història i cultura de la xina moderna a la Upf

Com interpreta la decisió de Xi Jinping d’acabar amb el fill únic?

Ja va anunciar la mesura el 2013 i l’aplica en un moment en què ja no cal cap regulació: el canvi d’estil de vida i l’economia ho han autoregulat. Les joves urbanes ja no volen tenir més d’un fill, més aviat al contrari. I les classes pobres no poden tenir-ne més d’un perquè la llet per a nadons és molt cara. No s’espera que el canvi generi un gran creixement demogràfic.

Quins efectes ha tingut la política del fill únic?

És positiu el fet que s’ha evitat un excés de població que hauria sigut impossible d’assumir. Però hi ha aspectes negatius: l’esterilització o l’avortament forçats, una policia ginecològica que controlava la regla de les dones. Un sistema molt polititzat: la gent que tenia més influència sí que podia tenir més fills. Un altre efecte és que ara a la Xina hi ha més homes que dones, un excedent de testosterona que ha fomentat el tràfic de dones (falten dones casadores). Ha deixat la dona en una situació molt més vulnerable.

Xi Jinping també vol frenar l’envelliment que afecta l’economia.

Sí, el fill únic ha fet que la Xina s’envelleixi abans d’enriquir-se i ara cal fer front a aquest envelliment prematur i elevar el nombre de treballadors joves. Xi Jinping ha passat 2 anys consolidant el seu poder i a partir d’ara veurem moltes de les mesures que ja va anunciar, com aquesta o les taxes a grans corporacions.