Publicitat
Publicitat

PRÒXIM ORIENT

Manifestació massiva pels houthis al Iemen

La milícia xiïta exhibeix suport popular després del fracàs de les converses de pau

El mateix dia que una coalició d’ONGs iemenites i internacionals celebrava una conferència a Londres contra la guerra civil iniciada fa un any i mig, una de les parts en aquest conflicte, l’aliança política liderada per la milícia houthi -una branca xiïtes zaidita de l’islam-, va fer una exhibició de múscul a Sanà, la capital iemenita. Centenars de milers de persones van sortir al carrer per expressar el seu suport als houthis, que controlen el nord del país, inclosa la capital, des de finals del 2014. Mesos després, van donar un cop d’estat i van deposar el president Abd Rabbuh Mansur al-Hadi, l’acció que desencadenaria la guerra.

Els seus adversaris, que controlen diverses regions del sud i que compten amb el suport d’una coalició internacional liderada per l’Aràbia Saudita, van reaccionar unes hores després bombardejant diverses instal·lacions de la capital, inclòs el palau presidencial.

Després del trencament de les negociacions de pau a Kuwait el 7 d’agost, el conflicte bèl·lic, que ja ha provocat la mort de més de 10.000 persones, ha entrat en una nova fase d’escalada de la violència que amenaça d’agreujar la crisi humanitària que pateix el país.

“Per culpa de la guerra, hi ha tres milions de desplaçats, uns 14 milions de persones no poden satisfer les seves necessitats alimentàries ni rebre una assistència sanitària digna”, va denunciar ahir a la conferència de Londres Mohamed Alwazir, de l’ONG Anwar Rights, dedicada a la promoció dels drets humans a la península Aràbiga. “En bona part, aquesta situació es deu al bloqueig aeri i naval imposat per l’Aràbia Saudita al país, que limita molt l’entrada d’importacions i d’ajuda humanitària”, va agregar. Es calcula que entre un 70% i un 90% dels aliments que consumeix són importats.

Atacs a hospitals

El Iemen ja era el país més pobre del Pròxim Orient abans de l’inici del conflicte, que ha causat la destrucció de bona part de la infraestructura del país. La coalició internacional liderada per Riad, amb el suport de Washington, ha bombardejat plantes elèctriques i hospitals. Aquesta mateixa setmana 19 persones van morir en una clínica de l’ONG Metges Sense Fronteres (MSF), que ha evacuat el seu personal del nord del país. Coincidint amb l’anunci de MSF, el govern nord-americà ha reduït de 45 a 5 el nombre de militars integrats al comitè que coordina els esforços de la coalició.

El principal escull per arribar a un acord de pau en les converses de Kuwait, patrocinades per l’ONU, és la interpretació de la resolució 2216 del Consell de Seguretat, que estableix el desarmament de la milícia houthi i la formació d’un govern d’unitat nacional. Mentre el president Al-Hadi i els seus aliats saudites consideren que el primer pas pel final de la guerra ha de ser l’entrega de les armes per part dels houthis, aquests només estan disposats a fer-ho un cop hi hagi un nou executiu, ja que creuen que el liderat per Al-Hadi ha perdut la seva legitimitat.