Internacional 12/07/2016

Sentència contra la Xina en les disputes territorials al mar del Sud

El tribunal de l'Haia dóna la raó a les Filipines i adverteix Pequín que està interferint en els drets de pesca del seu veí

Sònia Sánchez
3 min
Les illes de la discòrdia al Mar de la Xina

BarcelonaUn tribunal internacional de l'Haia ha dictaminat aquest dimarts que no hi ha "base legal" per als reclams de la Xina en les seves disputes territorials al mar Meridional de la Xina.

La sentència dóna la raó a les Filipines i adverteix la Xina que està "interferint amb els drets de pesca" de Manila a l'escull Scarborough Shoal, generant "seriosos riscos de col·lisió amb els vaixells" del seu veí. També acusa Pequín de causar "danys greus permanents" als esculls de corall de les illes Spratly.

La reclamació la va interposar ja fa tres anys les Filipines, que reivindica la titularitat de l'escull Scarborough Shoal, que la Xina ubica dins les seves aigües, i de part de les illes Spratly, que també reclamen la Xina, el Vietnam, Malàisia, Taiwan i Brunei.

D'aquestes últimes, el tribunal de l'Haia diu que en bona part són "roques" i no illes, de forma que no donen dret a zones econòmiques exclusives, com reclama la Xina, que ha ampliat moltes d'aquestes illes amb construccions artificials.

"No hi havia base legal per al reclam de la Xina de drets històrics sobre els recursos a les aigües que hi ha dins de la 'línia dels nou punts'", diu la sentència, en al·lusió a la demarcació que va fer la Xina en el mapa el 1947 i que reclama com a aigües pròpies, riques en recursos energètics, minerals i de pesca.

Per saber més sobre els conflictes territorials al mars Meridional i Oriental de la XinaEl Tribunal d'Arbitració Permanent, que pertany a la Convenció de les Nacions Unides per a la Llei del Mar (UNCLOS, en les seves sigles en anglès), ha dictat aquest dimarts una sentència de 497 pàgines llargament esperada, que ha de ser vinculant, tot i que l'organisme no té mecanismes per imposar-la.

El govern xinès ha respost ja rebutjant la sentència i assegurant que les illes del mar del Sud tenen zones d'exclusivitat econòmica en les quals la Xina té "més de 2.000 anys d'història", que avalen la seva "sobirania".

De fet, la Xina ja havia advertit que no reconeix la legitimitat d'aquest tribunal, perquè no té en compte elements històrics. La premsa estatal xinesa ha despertat aquest mateix matí amb retrets que atribueixen tot el procés a una campanya dels Estats Units contra l'emergència de la Xina.

"[La sentència] no canviarà el fet que la Xina manté la seva sobirania i reclamació històrica sobre aquelles illes i esculls al mar de la Xina Meridional, ni tampoc acabarà amb la seva resolució per defensar-ne cada polzada", deia aquest dimarts el 'China Daily', el diari del règim en anglès.

Per la seva banda, les Filipines ha reaccionat ja a la decisió judicial reclamant a la Xina "contenció" en les seves accions al mar de la Xina. També el Japó ha advertit que els dictats d'aquest tribunal de l'ONU són "vinculants i definitius".

En els últims dies, a l'espera de la sentència, la Xina ha dut a terme nous moviments militars a la zona com a gest de desafiament. Els exercicis han tingut lloc prop de les illes Paracel, un altre arxipèlag que es disputa, en aquest cas, amb Vietnam i Taiwan.

Els Estats Units també han enviat un portaavions i diversos caces a la zona, atenent la seva aliança amb les Filipines i el Vietnam, països als quals ha promès suport en la disputa.

Al mar de l'Est de la Xina es troba el quart conflicte territorial xinès, en aquest cas amb el Japó (que també té el suport dels Estats Units) sobre les illes Senkako (nom en japonès) o Dyaoyu (nom xinès), tot i que aquest de moment no està judicialitzat.

El reclam de totes aquestes illes, roques i esculls busca reclamar la titularitat de les aigües territorials a què donen dret, no només pels recursos naturals de pesca i combustibles que s'hi troben sinó també per les rutes marítimes comercials que hi passen.

stats