Internacional 06/07/2012

Mariana Zaffaroni Islas: "Estic molt contenta de saber qui sóc"

Testimoni "Vaig passar nervis, però estic contenta d'haver participat en el judici" Engany "Sabia que buscaven una nena, però em deien que no era jo"

C.m.
2 min
Zaffaroni va ser una nena robada i ara ha estat testimoni en el judici a Videla.

Els seus pares, Jorge i María, eren uruguaians d'esquerres exiliats a l'Argentina. Mariana va néixer el 1975 a Buenos Aires. Quan tenia un any, després del cop, tota la família va ser detinguda al centre d'Automotores Orletti. El 1983 Abuelas de la Plaza de Mayo la va localitzar en mans d'un agent dels serveis secrets i la seva dona. La parella es va fugar amb la nena. El 1993 els van trobar i li van restituir la seva identitat. Ha estat testimoni al judici.

Com ha viscut el judici?

Per a mi era la primera experiència. Vaig passar nervis però estic contenta d'haver-ho fet. És important que això no quedi en la impunitat.

Com va reaccionar en saber què havia passat als seus pares?

Veia els cartells i els espots a la televisió i sabia que hi havia una família a l'Uruguai que buscava una nena. Però els que jo creia que eren els meus pares em deien que aquella nena no era jo. Quan els van detenir i em vaig fer les proves d'ADN em va costar molt acceptar-ho. Tenia 17 anys i no volia saber-ne res de tot allò. Sort que la meva àvia, que estava a l'Uruguai, va tenir molta paciència. A poc a poc ho vaig anar acceptant. Estic molt contenta de saber qui sóc i molt orgullosa de la meva família.

Algunes informacions diuen que la seva mare estava embarassada quan la van detenir.

Sé que hi ha la possibilitat que tingui un germà, però no sé si existeix o no. Si surten més indicis el continuarem buscant. Però no crec que Videla ni els altres ens en donin cap pista.

Ho explicarà als seus fills?

Els dos grans ja ho saben, i el petit ho sabrà quan ho pugui entendre. Ho viuen amb més normalitat que els que ho vam patir.

stats