Publicitat
Publicitat

FRANÇA

Marine Le Pen prepara l’assalt a l’Elisi

El Front Nacional s’encamina cap a un nou triomf a les eleccions departamentals d’avui

La líder del Front Nacional, Marine Le Pen, s’ha marcat un objectiu clar: arribar a la presidència de França el 2017. El partit ultradretà haurà de superar primer les últimes etapes del full de ruta traçat abans de la gran cita: les eleccions departamentals d’avui i de diumenge que ve i les regionals a finals d’any. Després de guanyar les eleccions europees a França i aconseguir uns bons resultats a les municipals de l’any passat, el partit xenòfob ha deixat de ser una revelació i es perfila com el gran favorit a les enquestes per a la primera volta d’avui.

Els comicis, en què s’escullen els consellers de 101 departaments, serviran com a termòmetre per mesurar on són els partits de cara a les presidencials. Per a la dreta de Nicolas Sarkozy es tracta de guanyar i de presentar-se com l’alternativa a François Hollande a les presidencials del 2017. Per als socialistes l’objectiu és limitar la magnitud de la derrota i el seu impacte sobre el govern de François Hollande. Mentrestant, el Front Nacional espera confirmar el seu estatut de primer partit de França. Per primer cop, els candidats a la presidència dels consells departamentals s’han de presentar en binomis d’un home i una dona. La segona volta se celebrarà diumenge que ve, 29 de març.

El Front Nacional busca implantació territorial

Busca guanyar suports en els departaments tocats per la crisi

Si bé el Front Nacional pot ser avui la força més votada, Le Pen vol arrelar encara més el suport del partit a nivell local per tenir més força a escala nacional. El partit ultradretà es presentarà en un 93% dels departaments. El 2011 va presentar candidats en el 71% de les circumscripcions. “No hi haurà èxit presidencial si no es crea un teixit territorial. D’aquí uns mesos ens emportarem les [eleccions] regionals i després anirem a assaltar l’Elisi i l’Assemblea Nacional”, deia dimarts una Le Pen optimista.

Les opcions de victòria passen per treure partit de l’alta abstenció, que podria arribar fins al 50%, i de les zones més afectades per la crisi i amb els nivells d’atur més elevats, com és el cas de Vaucluse (12,8%), el Pas de Calais (13%) i l’Aisne (14%). En aquest últim, on els socialistes governen des del 2001, el Front Nacional guanyaria amb un 41%, segons un sondeig del diari francès Le Parisien. “Sociològicament existeixen tots els ingredients per a una victòria del Front Nacional”, explica el politòleg Sylvain Crépon. “És un electorat amb un nivell d’estudis baix, molt poc familiaritzat amb la política i precari”, afegeix. En una dècada el territori ha perdut un terç dels llocs de treball, l’atur s’ha disparat quatre punts per sobre de la mitjana nacional i la falta d’inversions en infraestructures ha decebut els electors.

Le Pen pateix, però, per un possible front republicà entre els socialistes i la dreta de la Unió per a un Moviment Popular (UMP), és a dir, que en cas que una de les dues forces quedi eliminada a la primera volta, demani el vot a la segona volta cap al seu rival per evitar la victòria del Front Nacional. Els socialistes podrien retirar-se de la segona volta perquè els seus vots vagin cap al partit de Nicolas Sarkozy, en cas que hi arribin els tres partits.

Els socialistes pateixen el càstig al govern

Hollande endureix el discurs contra el Front Nacional

Les enquestes preveuen una patacada històrica per al Partit Socialista, que podria perdre més de la meitat dels 61 departaments on governa i bastions com el mateix Aisne i el de Sena Saint-Denis. Conscient de les males previsions, el primer ministre francès, Manuel Valls, ha endurit el to en els últims dies i ha demanat a l’electorat d’esquerres que es mobilitzi per evitar l’auge del partit ultradretà.

“Tinc por que França fracassi contra el Front Nacional”, deia Valls a l’emissora de ràdio Europe 1 a l’inici de la campanya. “El Front Nacional no és un partit republicà, és un partit ranci”, afegia.

La bombona d’oxigen per la bona gestió dels atemptats terroristes a París a principis de gener ja s’ha buidat i la popularitat tant del primer ministre Valls com del president francès François Hollande ha tornat a caure. Als electors se’ls esgota la paciència en veure que l’atur ja ha arribat fins al 10% i que les promeses de creixement econòmic no es compleixen.

Sarkozy prepara el retorn com a presidenciable

Un bon resultat situaria el líder de la UMP en bon lloc per al 2017

La UMP del retornat Nicolas Sarkozy espera emportar-se el 60% dels departaments. Més enllà de les bones previsions, els comicis són una prova de foc per a Sarkozy, retornat a la presidència del partit. Uns bons resultats el deixarien ben posicionat per ser escollit presidenciable per al 2017 i apaivagarien els ànims dels més crítics amb ell dins del partit. L’expresident francès s’ha involucrat en la campanya en indrets on el FN puja amb força, com Borgonya i Marsella. Sarkozy ha adoptat un discurs pròxim a l’extrema dreta per combatre la porositat entre la UMP i el partit xenòfob. “No hi ha més diners ni més feina. El nostre sistema d’integració s’ha aturat i ara acollim més gent de la que podem integrar”, deia divendres.