Publicitat
Publicitat

Com funciona el 'corralito' grec: manual de supervivència

El govern prohibeix les transferències a l'estranger excepte en casos d'emergència, com les despeses farmacèutiques

El govern grec ha revelat aquesta matinada els detalls del control de capitals establert des d'avui al país. Aquests són els principals punts pactats: 

  • Bancs tancats fins al 6 de juliol:  Tots els bancs grecs, incloent-hi els bancs estrangers que operen al país, estaran tancats fins que es conegui el resultat del referèndum sobre l'acord amb els creditors. Es reobriran dimarts 7 de juliol, però el ministre de Finances pot allargar –o reduir– el període.
  • 60 euros diaris als caixers: Es limita la quantitat que es pot retirar cada dia dels caixers automàtics a 60 euros per compte i targeta. Si dues persones comparteixen un compte i tenen una targeta, cadascú podrà treure 60 euros. Si, en canvi, una targeta està vinculada a diversos comptes, només es podran retirar 60 euros per dia. El ministre de Finances pot canviar aquest límit. El compromís del govern és que el dia 6 a la matinada tornin a funcionar amb normalitat.
  • Els turistes poden operar: Els titulars de targetes de crèdit o dèbit d'un país estranger no estan afectats pels límits als caixers. Una altra cosa és que es trobin màquines sense bitllets.
  • Es pot pagar amb targeta: Els pagaments amb targeta de crèdit en comerços i establiments continuen funcionant normalment.
  • Es pot operar per internet: El govern diu que les transaccions 'online' no estan afectades.
  • Transferències a l'estranger prohibides: No es podran fer transferències de diners a destinacions fora de Grècia sense l'autorització d'una comissió del ministeri de Finances. Es faran excepcions en casos urgents que siguin "necessaris per preservar l'interès públic o social", com les despeses mèdiques o les importacions de medicines.
  • Multes per incompliment: Els bancs que se saltin el 'corralito' tindran multes de fins al 10% de l'import de les transaccions.
  • Borsa tancada: la borsa d'Atenes també estarà tancada tota la setmana.
  • Transport públic gratuït: Mentre duri el 'corralito', el transport urbà dins d'Atenes serà gratuït. La mesura no afectarà la rodalia, segons ha anunciat per decret el ministre de Transport. Tampoc tindrà vigència a Tessalònica i a altres capitals de província on el transport públic està privatitzat.