EUROPA

Alemanya anuncia la detenció d’un suposat jihadista

Es tracta d'un jove d'origen sirià que havia comprat material explosiu

La policia de l'estat alemany de Saxònia ha detingut un jove que dissabte havia fugit després que localitzessin a casa seva a la ciutat de Chemnitz, a l'Est del país, uns suposats explosius preparats per cometre un atemptat. El detingut és Jaber Albakr, de 22 anys i d'origen sirià. 

La policia ha detingut Albakr a Leipzig en el pis d'un compatriota seu a les 0:42 hores. Segons Spiegel Online, Albakr s'havia dirigit a ell a l'estació central de trens de Leipzig per demanar-li si podia dormir a casa seva. El sirià el va convidar al seu domicili i va informar durant la nit a la policia, després de saber que el buscaven. Els policies han trobat Albakr lligat quan han entrat al pis. Ara serà enviat a Karlsruhe, cap a la Fiscalia General de l'Estat, on se li donarà a conèixer l'ordre d'arrest.
"Estem esgotats, però súper contents", ha tuitejat a les 6:06 la policia saxona confirmant com a primera reacció oficial que Albakr ha estat detingut la passada nit a Leipzig.

Chemnitz ha viscut un autèntic malson aquest cap de setmana. El presumpte islamista estaria vinculat a l’Estat Islàmic (EI) i hauria planejat fer un atemptat amb bomba “amb motivacions islamistes”, segons va apuntar una portaveu de la Fiscalia General de l’Estat, que ha assumit el cas.

Segons exposa el diari Bild, citant fonts de la investigació, Albakr hauria rebut formació de l’EI, si bé no es pot precisar de moment si estaria dirigit des de l’estranger per la milícia islamista o si hauria volgut actuar pel seu compte. Les autoritats no confirmen ni desmenteixen aquesta possible connexió del presumpte terrorista amb l’Estat Islàmic, però queda confirmat que el material explosiu que es va confiscar al seu domicili és peròxid d’acetona (TATP), un material que ja es va fer servir als atemptats de Brussel·les.

La gran operació antiterrorista es va començar a executar dissabte a Chemnitz, després que la policia detectés que Albakr s’havia informat a través d’internet sobre com construir una bomba i n’havia comprat els components necessaris. La intervenció policial va continuar ahir quan un comando especial va escorcollar un altre pis de la ciutat saxona. Un home va ser arrestat sota sospita d’estar en contacte amb el sirià. Ahir a última hora de la nit el detingut encara estava sent interrogat per la policia.

En el marc de les investigacions, les autoritats examinen totes les persones que van tenir contacte amb Albakr, que va poder fugir in extremis quan la policia preparava l’evacuació i l’assalt al seu bloc de pisos. Els efectius del comando especial van arribar a veure el presumpte terrorista i van disparar un primer tret d’advertència a l’aire. Com que no van observar res més, van creure que el sospitós havia tornat al seu domicili. Però no va ser així. Allà, però, van trobar centenars de grams de material altament explosiu.

Por d’una explosió

Tot i les crítiques a l’operació, Tom Bernhardt, portaveu de la brigada regional saxona d’investigació criminal, va defensar que “no queda clar si l’home portava material explosiu i un detonador a sobre” i que en aquesta situació no podien “assumir cap risc”, ja que el bloc de pisos no s’havia evacuat i podrien haver-lo dinamitat.

A banda de la persona detinguda ahir, tres individus més van ser posats dissabte sota custòdia policial. Dos d’ells van ser alliberats, però el llogater sirià del pis on es van trobar els explosius continua retingut sota sospita de complicitat.

Jaber Albakr, nascut prop de Damasc el 1994, va entrar a Alemanya el febrer del 2015 i va demanar asil dues setmanes més tard. Després de ser registrat, les autoritats l’hi van concedir al juny. L’alerta és màxima perquè al juliol es van produir dos atemptats a Baviera reivindicats per l’EI, concretament a Würzburg i Ansbach. En total van resultar ferides 20 persones.

Més controls a l’aeroport de Berlín

Les autoritats policials alemanyes competents en aeroports i estacions de trens han augmentat les precaucions de seguretat després que es posés en marxa l’operació antiterrorista a Chemnitz. “Aquestes mesures afecten sobretot les infraestructures crítiques”, va comentar el portaveu de la policia federal, Ivo Priebe. Les autoritats han confirmat que l’aeroport berlinès de Schönefeld tindrà reforços policials com a mínim fins avui i que vehicles i autobusos són sotmesos a controls especials.