Internacional 23/09/2012

Merkel i Hollande posen rumb a la unió política

Angela Merkel i François Hollande admeten que han de treballar amb més complicitat per aconseguir dominar els problemes de l'eurozona. La relació entre els dos, per tant, no passa de pragmàtica.

Isaac Lluch
3 min
Merkel i Hollande Posen rumb a la unió política

BERLÍNAconseguir una col·laboració més estreta en tots els aspectes. Aquest és el missatge que la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, François Hollande, van voler emfatitzar ahir en la seva trobada institucional a Ludwigsburg, al sud-oest del país germànic, no sense topar en alguna qüestió com el procés cap a la unió bancària. En tot cas, l'amistat entre Berlín i París s'ha de cuidar i fomentar, van coincidir tots dos líders. "Formem el cor d'Europa", va remarcar Hollande allà on fa 50 anys un altre president francès, Charles de Gaulle, va dirigir un discurs històric.

El 1962 De Gaulle va impulsar la reconciliació franco-alemanya després de la Segona Guerra Mundial amb unes significatives paraules adreçades a la joventut alemanya. Mig segle després el futur d'Europa continua en mans dels joves, van consignar Merkel i Hollande. Enterrades les guerres al Vell Continent, el repte és "reforçar el treball conjunt entre tots dos països per superar la crisi de l'eurozona".

França i Alemanya són "com una vella parella que està junta des de fa temps i que a vegades ha perdut l'orientació", va sintetitzar Hollande, mentre reclamava no només avançar cap a una integració econòmica i financera a Europa, sinó també en la formació d'una unió política i social.

Tot i que la trobada d'ahir va tenir un caire més festiu i ritual en les relacions bilaterals entre Berlín i París, tots els líders europeus no van esquivar continguts eminentment polítics. La crida a assumir "més responsabilitats" de la cancellera alemanya va ser interpretada com una voluntat de solidaritat, mentre que Hollande també va arriscar amb clares paraules a favor de més integració a Europa just quan al seu país tants euroescèptics es giren en contra d'aquest pensament. Fins ara, el president francès s'havia guardat prou de parlar massa d'Europa als francesos, no fos cas que suscités un debat sobre la qüestió que posés en risc la ratificació de l'acord pressupostari a París.

En les seves intervencions, calculades pels seus grups d'assessors, Merkel i Hollande van concloure el seu parlament en idiomes intercanviats. Els somriures i les mostres d'afecte d'aquest moment final no van poder amagar que entre Merkel i Hollande s'imposa sobretot una relació de necessitat. De fet, el president francès fins i tot va explicitar ahir que no vol ser anomenat conjuntament com Merkollande . Com va escriure ahir Le Monde , "malauradament, el pragmatisme regna" entre dos líders molt tàctics. És "la història d'una parella sense exclusivitat", va titular.

La crisi del deute a l'eurozona és un test dur per a aquesta parella. I es tracta no només d'un equilibri de poders sinó de quin model europeu d'estat social es vol prioritzar. Merkel i Hollande van posar ahir rumb cap a la unió política, però encara llueixen tensions per resoldre. Després del dinar de feina amb el seu homòleg francès, la cancellera alemanya va reclamar que els líders de l'eurozona s'havien de trobar regularment per assessorar-se de mesures per a més creixement. L'objectiu ha de ser reforçar i equilibrar la competitivitat dels països. Merkel va exigir, però, que els països en crisi han de complir estrictament els seus deures reformistes.

Altrament, mentre Berlín frena una ràpida implementació d'una unió bancària europea, París la vol accelerar. "Com més aviat, millor", va insistir ahir Hollande, que té al cap els enormes riscos que van assumir els bancs francesos a Itàlia. Merkel assegura que no estan tan lluny en aquest concepte, però va reiterar que aquesta unió no serà possible abans del gener. Abans, esclar, la cancellera voldrà observar si el seu convidat d'ahir redreça França amb més reformes.

stats