Internacional 16/01/2015

Merkel i Hollande, contra la islamofòbia

Isaac Lluch
2 min
El fèretre de Tignous, en el funeral d’ahir.

Munic“Alemanya i França estan unides en aquests dies durs. Alemanya no està segura si França no ho està”. Angela Merkel no va dedicar ahir el seu primer discurs de l’any al Bundestag a l’euro, a Rússia o a l’agenda digital, sinó que, després dels atemptats de París, va focalitzar el seu discurs a solidaritzar-se amb França i a remarcar que el seu govern té un pla per plantar cara al terrorisme i alhora protegir els musulmans dels prejudicis d’una societat alemanya i europea en alerta per l’islamisme.

“La majoria dels musulmans a Alemanya són ciutadans honrats. Nosaltres garantim que l’islam pot ser practicat en el marc de la nostra Constitució i de les nostres lleis”, va assegurar la cancellera. “No hi ha lloc per a la discriminació i la marginació al nostre país”, va reblar Merkel, al mateix temps que va emfatitzar que els musulmans han de marcar urgentment una ratlla vermella als criminals perillosos que executen actes violents en nom de l’islam.

Les paraules de Merkel van ser amplificades simultàniament des de París pel president francès, François Hollande, que es va esforçar a treure de la sospita general la població musulmana. “L’islamisme radical es nodreix de totes les contradiccions, de totes les influències, misèries, desigualtats, dels conflictes no resolts des de fa massa temps, i els musulmans són les primeres víctimes del fanatisme, del fonamentalisme i de la intolerància”, va subratllar Hollande. “Els francesos de confessió musulmana tenen els mateixos drets i deures que tots els ciutadans. Han de ser protegits. França és un país amic, però un país amb regles, principis, valors”, va aprofundir.

A Berlín, Merkel va sorprendre els crítics. Contràriament al que és habitual, la cancellera s’està posicionant aquest cop sense retard i amb una insòlita claredat. I precisament en un tema incòmode a les seves files conservadores. Merkel pot estar segura que no tots els diputats de la seva Unió Democratacristiana (CDU) ni dels seus aliats bavaresos de la CSU estan d’acord amb la clara defensa de l’islam que està fent.

L’efecte Pegida

La cancellera ja es va posicionar indiscutiblement contra els populistes de dreta i euroescèptics d’Alternativa per Alemanya (AfD) i contra el grup islamòfob Pegida, que va creixent en notorietat setmana a setmana. Com si hagués entès que cal posicionar-se al centre -i el centre és avui més a l’esquerra que fa 20 anys-, Merkel va protegir ahir com mai els quatre milions de musulmans que hi ha a Alemanya. Això sí, s’enduriran les mesures per controlar el perill dels jihadistes alemanys que tornen al país.

stats