ALEMANYA

Merkel rep Putin a Berlín en plena crisi de relacions amb Europa

Ucraïna va ser l’eix de la cita però hi planava l’ofensiva russa a Alep

Si fossin temps millors, Vladímir Putin hauria visitat aquest dimecres París en comptes de Berlín. En ple centre de la capital francesa s’inaugurava una catedral ortodoxa russa, amb un centre cultural i una escola de primària franco-russa. Hi havia festa grossa.

Però la guerra de Síria ha tensat molt les relacions entre Rússia i França. Primer el govern francès va presentar una resolució al Consell de Seguretat de l’ONU contra els atacs aeris russos a l’est d’Alep -bloquejada com era d’esperar per Moscou- i després el president francès, François Hollande, va fer veure al seu homòleg rus que no era del tot benvingut. “¿És útil que vingui? És necessari?”, es va preguntar el president francès en una entrevista de televisió.

Així que Putin va ajornar de manera indefinida la seva visita a París i, en lloc d’això, va confirmar la seva presència a Berlín en una cita que va aplegar Hollande, Petró Poroixenko -president ucraïnès- i l’amfitriona, la cancellera alemanya, Angela Merkel. El president rus va arribar amb mitja hora de retard a la cancelleria i després de ser rebut per Merkel es van donar les mans -a instàncies dels fotògrafs- sense grans mostres d’entusiasme.

El tema de la reunió que els havia aplegat era el conflicte a Ucraïna, però la guerra a Síria també planava a l’ambient. Un any després de l’inici de la intervenció militar russa en aquest país no es divisa el final de la guerra. Rússia controla l’espai aeri sirià i no es fa res sense la seva aprovació. Mentre els atacs aeris del règim sirià es dirigeixen cap a la població -amb el vistiplau rus-, Moscou bloqueja una rere l’altra resolucions al Consell de Seguretat de l’ONU que possibilitarien un alto el foc estable i l’assistència als civils atrapats a Alep.

França i la Gran Bretanya parlen de crims de guerra, mentre que Alemanya medita en veu alta -i així ho va fer saber als seus socis de la UE- si cal imposar més sancions a Rússia per la seva actuació militar a Síria i, en especial, pels bombardejos d’Alep.

Poques expectatives

Va ser en aquest context que totes les parts reunides a Berlín van procurar rebaixar les expectatives de la trobada. “No cal esperar cap miracle”, va anticipar dimarts Merkel. “El tema d’Ucraïna no té cap optimisme especial abans de la cimera. No veiem cap mena de disposició del líder del Kremlin en aquest sentit”, va indicar l’ambaixador ucraïnès a Alemanya, Andrej Melnyk, segons Spiegel Online.

Putin trepitja la cancelleria de Berlín per primer cop des del 2012. En l’última ocasió temes com un pla de pau de l’ONU per a Síria i les relacions comercials entre Rússia i Alemanya semblava que estaven ben encaminats. Però quatre anys després l’ambient s’ha refredat molt. En tot aquest temps Rússia s’ha annexionat Crimea, ha donat suport al president sirià Baixar al-Assad en la guerra contra l’oposició i les sancions econòmiques que ha rebut han delmat les seves relacions amb Alemanya.

Just abans de la cimera Putin i Al-Assad van anunciar un alto el foc de vuit hores a Alep -que després van ampliar a onze, segons van dir, a demanda de les ONG-, però això no era motiu perquè Merkel i Hollande no toquessin temes delicats davant el president rus. Ni Putin ni Poroixenko tenien previst fer declaracions públiques als mitjans internacionals des de Berlín.

Pel que fa a la qüestió principal de la trobada, el conflicte a Ucraïna, la situació a l’est del país continua sent delicada. L’acord de Minsk, que Merkel, Hollande, Putin i Poroixenko van signar el febrer del 2015, no s’ha acabat de portar a terme. Desencallar els punts d’aquest conveni per portar la pau a la regió era l’objectiu central de la cimera d’ahir.

L’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), amb presidència actual d’Alemanya, informa gairebé diàriament de combats a l’est d’Ucraïna. Berlín sap que en la resolució del conflicte només li queda apostar per la diplomàcia. Dialogar sempre és millor que disparar.