Publicitat
Publicitat

Merkel descarta tancar la porta als refugiats després dels atacs jihadistes

La cancellera presenta un pla de seguretat per a Alemanya

Angela Merkel ha interromput aquest dijous les seves vacances per fer una roda de premsa. Després dels atemptats de la darrera setmana a Alemanya, la cancellera ha donat la cara a Berlín durant pràcticament una hora i quaranta minuts. Neguit? Incertesa? “La por no pot definir l’actuació política”, ha remarcat la líder del govern alemany, que ha defensat, un cop més, l’acollida de refugiats.

Dos dels últims tres atacs a Baviera han estat perpetrats per sol·licitants d’asil. Dilluns de la setmana passada, un presumpte refugiat afganès va ferir de gravetat amb una destral i un ganivet diversos passatgers d’un tren regional a Würzburg. I diumenge passat, un sirià va fer esclatar una bomba que el va matar i va ferir 15 persones a les portes d’un concert a Ansbach. Els dos atacs van ser reivindicats per l’Estat Islàmic.

“Que dos homes que van arribar aquí com a refugiats siguin responsables d’aquests fets és una burla cap al país que els ha acollit”, ha denunciat Merkel, sense mostrar-se penedida per la política de portes obertes amb els refugiats que va ordenar l’estiu passat. “Ens en sortirem. Mantinc que ho aconseguirem”, ha argumentat amb fermesa, mentre instava a fer valer els valors humanitaris que s’expressen en l’article 1 de la Constitució del país: “La dignitat de la persona és inviolable”. Per això, ha dit, Alemanya continuarà concedint asil i protecció als que fugen de la guerra.

Al mateix temps, això sí, Merkel ha presentat un pla de nou punts per fomentar més seguretat al país, que passa per la disminució d’obstacles per a l’expulsió de sol·licitants d’asil, la implementació d’un sistema d’alarma preventiva per a les radicalitzacions dels refugiats i pràctiques conjuntes de la policia i de l’exèrcit a l’interior del país en casos antiterroristes. El foment d’una autoritat sobre tècniques de la informació per a la descodificació de comunicacions d’internet, l’augment del nombre de treballadors en les forces de seguretat alemanyes o un treball conjunt més intensiu amb serveis secrets d’altres països són altres qüestions incloses en el pla.

Merkel ha reaccionat així als darrers atacs que han tingut a Baviera. I precisament el president d’aquest estat federal, Horst Seehofer, havia refermat darrerament la seva oposició a la política de refugiats de Merkel. Les crítiques al posicionament de la líder de Berlín ja fa temps que creixen –fins i tot a les pròpies files– i les intencions de vot a les enquestes han anat a la baixa per a la cancellera.

Merkel, per altra banda, també ha aprofitat per exigir “proporcionalitat” al president turc, Recep Tayyip Erdogan, en la seva reacció al cop d’estat que hi va haver a Turquia i ha afirmat que el Pacte d’Estabilitat i Creixement europeu continua vigent tot i que la Comissió Europea decidís no multar Espanya i Portugal per incomplir els seus objectius de reducció del dèficit.