Publicitat
Publicitat

ALEMANYA

Merkel cessa el fiscal general per investigar un portal periodístic

Confiança perduda

El govern alemany va cessar ahir fulminantment el fiscal federal, Harald Range, que havia criticat “la intromissió intolerable” de l’executiu en una investigació contra dos periodistes del portal Netzpolitik.org. “La meva confiança en el treball del fiscal s’ha trencat de manera irreparable”, va explicar el ministre de Justícia, Heiko Maas, en anunciar la destitució del responsable de la Fiscalia, militant del Partit Liberal i nomenat per l’executiu d’Angela Merkel el 2011, quan governava amb aquesta formació.

Range havia obert una investigació contra els responsables de Netzpolitik.org, als quals acusava de presumpta alta traïció per haver publicat extractes de documents confidencials dels serveis secrets del departament d’Interior. En la informació revelada s’anunciava la creació d’una unitat de vigilància d’internet per detectar perfils de radicals a les xarxes socials.

El cessament es va produir hores després que Range comparegués en una roda de premsa per carregar durament contra el govern federal, a qui va acusar “d’intromissió intolerable en la independència del poder judicial”. En aquest sentit, el mateix ministre havia assegurat fa uns mesos que havia aconsellat al ministeri públic no continuar amb les indagacions judicials perquè podria perjudicar la imatge de l’executiu.

Ordre obeïda

“Vaig informar el ministeri de Justícia [de la investigació contra els periodistes] i se’m va ordenar aturar immediatament l’informe del pèrit i he obeït l’ordre”, va reconèixer ahir el fiscal.

Amb Merkel de vacances d’estiu, la portaveu del govern, Christiane Wirtz, va insistir que la prioritat de l’executiu és garantir la llibertat de premsa. El cop d’efecte del fiscal va sorprendre Alemanya i ha obert el debat sobre la independència del poder judicial. Des de la Federació Alemanya de Jutges van expressar el rebuig total a la ingerència política en la seva tasca, mentre que des de l’àmbit polític es recordava la seva vinculació directa a l’executiu.

En els seus quatre anys al capdavant de Fiscalia Federal, Range ha dirigit la investigació de casos com els assassinats comesos per una cèl·lula neonazi i el presumpte espionatge massiu de l’Agència Nacional nord-americana de Seguretat (NSA).