Publicitat
Publicitat

ALEMANYA

Merkel limita el nombre de refugiats per guanyar aliats

Alemanya no acollirà més de 200.000 asilats l’any

Els resultats de les últimes eleccions alemanyes obliguen Angela Merkel a pactar, i per fer-ho ha de cedir en algunes de les seves polítiques. El primer gest de la cancellera en aquest sentit ha sigut cap al seu soci de coalició: la Unió Democratacristiana (CDU). A partir d’ara, Alemanya acollirà un màxim de 200.000 refugiats a l’any.

La CDU havia reclamat durant molt de temps aquest topall, al qual fins ara s’oposava el partit d’Angela Merkel, la Unió Social Cristiana (CSU). Aquest canvi de postura, a més de pacificar les relacions entre els dos blocs conservadors, permetrà a la cancellera iniciar converses amb els seus possibles socis de govern: Els Verds i els liberals de l’FDP. A Alemanya aquest gest de Merkel també es llegeix com un intent de repescar el milió i escaig d’electors que el 2013 van votar per ella i que el 2017 ho han fet per l’ultradretà AfD.

En total, a les eleccions federals del 24 de setembre, la CDU/CSU va perdre 65 escons i el 15,7% dels vots, fet que l’obliga a pactar. Com que el principal partit de l’oposició, l’SPD de Martin Schulz, s’ha negat a reeditar la Gran Coalició, l’única opció que li queda a la cancellera per aconseguir la majoria absoluta és l’anomenada coalició jamaicana. Aquest gran pacte implicaria la CDU/CSU, l’FPD i Els Verds, els colors representatius dels quals són com la bandera jamaicana: el negre, el groc i el verd.

La mesura, però, no ha agradat ni a liberals ni a ecologistes. Els Verds consideren que la xifra que s’ha marcat com a límit és arbitrària i poc realista, i proposen invertir en mesures d’integració. La presidenta d’Els Verds, Simone Peter, va explicar ahir a la televisió que el seu partit “ja havia rebutjat clarament alguns punts” de l’acord i considera que aquest assumpte “no és un bon senyal” per a “una possible coalició jamaicana ”. Els Verds s’oposen a qualsevol tipus de limitació a l’arribada de migrants.

Els liberals consideren que l’acord entre els conservadors tindrà “un curt recorregut” en les negociacions per establir govern, ja que serà rebutjat. Wolfgang Kubicki, vicepresident de l’FDP, va assegurar que “una xifra hipotètica com la que han acordat CDU i CSU és una absurditat absoluta”. A més, la xifra té certa trampa, ja que l’acord entre la CSU i la CDU preveu poder eliminar el topall si fos necessari.

Mesures per a l’acord

Part del pacte entre els conservadors sí que podria aplanar el terreny amb l’FDP. La CDU i la CSU també han acordat crear una llei d’immigració que distingeixi entre els sol·licitants d’asil i els immigrants que busquen feina, i que doni prioritat als segons. I aquesta política té el suport de l’FDP.

Merkel va anunciar ahir que començarà a negociar una coalició amb liberals i verds dimecres que ve, 18 d’octubre.