ALEMANYA

Merkel promet plena ocupació per guanyar les eleccions

La cancellera fa les paus amb el soci bavarès per recuperar electorat perdut

La Unió Cristianodemòcrata (CDU) d’Angela Merkel i la seva germana bavaresa, la Unió Social Cristiana (CSU), van pujar ahir al ring electoral com els últims partits que quedaven per presentar el seu programa de cara a les eleccions legislatives del 24 de setembre. Després de mesos de picabaralles internes, la CDU i la CSU van esforçar-se a mostrar harmonia amb l’exposició de tres punts forts que, com a conservadors, se suposa que saben destacar millor que els rivals: economia, seguretat i família.

Merkel, al costat del primer ministre bavarès, Horst Seehofer, no va trigar a pronunciar dues paraules màgiques: “Ocupació plena”. La cancellera alemanya va ressaltar l’objectiu, d’aquí al 2025, de reduir a la meitat l’actual xifra d’atur, que està al voltant dels 2,5 milions. La quota de desocupació, per tant, baixaria per sota del 3%, amb la qual cosa es podria parlar tècnicament d’arribar a la plena ocupació en vuit anys. “El nostre projecte de futur per a Alemanya es diu benestar i seguretat per a tothom. La feina és la clau per al que necessitem. I això és: inversions, suport a les famílies i sistemes de seguretat social”, va destacar Merkel. Per acollir el personal qualificat procedent de l’estranger que li cal a Alemanya per progressar econòmicament i no deixar cap lloc de treball sense ocupar, la CDU/CSU vol implementar una llei d’immigració de treballadors especialitzats.

A més, els dos partits conservadors prometen destinar més diners en ajuts a la família. Així, qui compri un bé immoble rebria per fill anualment 1.200 euros per a un termini de deu anys. I quedaria alliberat de l’impost d’adquisició de béns immobles en cas de primera compra d’un habitatge. Una altra promesa: la CDU/CSU planteja alhora augmentar a 300 euros a l’any la subvenció per cada fill fins als 18 anys. En l’apartat d’impostos, Merkel i Seehofer preveuen implementar descàrregues fiscals de 15.000 milions anuals. Al contrari que el Partit Socialdemòcrata (SPD), no planegen cap imposició més alta per a les persones amb més bons ingressos.

Més defensa

Per millorar la seguretat interna d’Alemanya, la CDU/CSU proposa crear 15.000 noves places de policia a escala federal i regional. Els dos partits són partidaris d’augmentar els mitjans econòmics per a defensa.

Instal·lats en la zona de confort, la Unió Democratacristiana i la germana bavaresa han evitat esmentar en el programa conjunt la gran controvèrsia del topall per a l’arribada de refugiats. Aquesta proposta quedarà adjuntada en el programa electoral de la CSU per a Baviera. Es tracta, amb tot, de tornar a recuperar votants perduts amb la política de portes obertes del 2015 i que Merkel aconsegueixi la quarta reelecció.