ELECCIONS FEDERALS
Internacional 05/12/2012

Merkel és reelegida presidenta de la CDU amb un suport rècord

La cancellera alemanya, Angela Merkel, repetirà com a candidata a les eleccions federals del 2013. El seu partit la va entronitzar ahir amb un suport rècord per llançar-se a la cursa d'un tercer mandat.

Isaac Lluch
3 min
La cancellera alemanya, Angela Merkel, aixecant les mans davant dels seus coreligionaris al congrés que la CDU va fer a Hannover.

BERLÍNA deu mesos de les eleccions legislatives alemanyes, la CDU va idolatrar ahir la seva presidenta. Angela Merkel va hipnotitzar el seu partit en un congrés que va ser la perfecta escenificació del seu poder. Els temes espinosos, com l'equiparació fiscal dels matrimonis homosexuals o els subsidis familiars i les pensions, es van ajornar; els assumptes desagraïts, com la pèrdua de vots en les grans ciutats o en Parlaments regionals, ni es van mencionar. Va ser el torn de la cancellera i els delegats van començar a picar de mans com les abelles obreres brunzeixen en una bresca davant l'abella reina. Set minuts quaranta segons d'aplaudiments -drets, naturalment- després del discurs de la revalidada cap del partit conservador.

"Estic sorpresa i bocabadada per aquesta confiança", va expressar Merkel en confirmar-se el resultat de la votació entre el prop del miler de delegats. Un 97,9% de vots a favor en el congrés federal, el seu rècord personal en set reeleccions com a cap de la CDU. El 1990, en plena eufòria per la reunificació, el canceller Helmut Kohl va aconseguir el 98,5% de suport. És un bon barem per comparar.

Ara Merkel és el partit. Ahir es va vendre sabent-se ovacionada com el remei que ho cura tot. Va identificar-se amb valors conservadors, va bromejar a costa dels seus socis liberals de l'FDP i es va apuntar els mèrits del programa de retallades conegut com a Agenda 2010 que va encetar el govern liderat pel canceller socialdemòcrata Gerhard Schröder. En resum, Merkel va venir a dir: Alemanya em necessita a mi i només a mi perquè jo sóc democratacristiana, socialdemòcrata i liberal. Tot una mica a la vegada.

En el seu discurs pràcticament no hi va haver cap frase que no mencionés els propis èxits. El que ha aconseguit ella ho busquen els altres. I el missatge val tant per a l'oposició com per als països del sud indisciplinats que han de prendre la seva medicina. L'actual govern alemany, va repetir diversos cops Merkel, és "el més exitós des de la reunificació". En el seu balanç positiu va incloure el baix índex d'atur al país, la capacitat per resistir la crisi i continuar creixent, les abundants inversions en cultura i educació i la sortida de l'energia nuclear.

Indiscutible al seu partit, on tots els seus rivals interns han marxat a ocupar càrrecs debilitadors en governs regionals o en altres feines, sense que es plantegi en cap moment el debat de successió a la CDU, Merkel se sent forta per pregonar que no hi ha cap altra coalició que pugui garantir un futur millor. "L'FDP és un regal de Déu per provar les nostres forces", va bromejar la cancellera mentre deixava clar que vol continuar governant amb els liberals a partir de les eleccions del setembre que ve. Els seus socis actuals, però, estan enfonsats en els sondejos i s'arrisquen a quedar-se fora del Parlament.

"Són temps turbulents"

Ahir Merkel va elogiar Merkel. D'això no n'hi ha dubte. Però també va acceptar amb responsabilitat que cal dur a terme tasques hercúlies per combatre la crisi. "Són temps turbulents", va resumir. Hi ha mala mar, però la CDU és l'única que pot conduir Alemanya amb rumb clar, va insistir. Filant la metàfora marina, Merkel es va deixar anar: "El vent i les turbulències són obra de Déu, però la vela i el timó ens pertanyen". "Mentre altres països europeus estan en recessió, nosaltres som el motor d'Europa, i això no ha caigut del cel. N'hem d'estar orgullosos. Amb tot, no podem abaixar la guàrdia", va concloure la cancellera.

Cap experiment. Tot depèn de Merkel. La CDU hi és per a qualsevol situació. Aquest va ser el missatge principal de qui va camí de guanyar un tercer mandat. És preocupant, però, que tot i mostrar-se pletòrica, la cancellera no mostrés ben bé ahir com vol usar la seva plenitud de poders.

stats