'RENTRÉE' ALEMANYA
Internacional 18/09/2012

Merkel repetirà la coalició amb els liberals si guanya el 2013

Si guanya les eleccions del 2013, la cancellera alemanya, Angela Merkel, tornarà a fer coalició amb els liberals per governar. Merkel va reclamar més compromisos dels països europeus per l'euro.

Isaac Lluch
2 min
Merkel repetirà la coalició amb els liberals si guanya el 2013

BERLÍNMerkel va servir ahir un aperitiu del que serà la campanya electoral a Alemanya el 2013. Quan queda exactament un any per a les legislatives al seu país, la cap del govern alemany es va exhibir ahir, en la tradicional gran conferència de premsa de finals d'estiu, més segura que mai. La cancellera alemanya va consignar que els països en crisi de l'eurozona ja fan bé de mantenir el full de ruta reformista -"Es veuen tendències positives a Espanya", va aplaudir- i va advertir que a ella li queda corda per a estona.

Està tan contenta amb el seu govern que, malgrat que les enquestes enfonsen els seus socis liberals (FDP), Merkel vol repetir executiu amb els actuals aliats en comptes d'obrir-se a formar una gran coalició amb els socialdemòcrates de l'SPD, com va fer del 2005 al 2009.

Si s'hagués de definir amb alguns adjectius en quin moment està Merkel després de l'estiu serien relaxada, contenta i sobirana. Ahir no va presentar cap notícia que fes gaire patxoca als periodistes, però es va presentar com una líder no només alemanya, sinó europea i mundial.

No en va, en política interna Merkel es manté com la política més estimada de les enquestes. Tots els analistes coincideixen que el gran motiu de l'alt suport que va registrar en el sondeig de diumenge el grup parlamentari que formen la Unió Democratacristiana (CDU) i la Unió Cristianosocial (CSU) -el 38%, pel 26% de l'SPD, la distància més gran entre tots dos partits majoritaris des de les eleccions del 2009- és mèrit absolut d'ella.

A Merkel ja li està bé que ningú no li faci cap ombra a l'actual executiu de democratacristians, liberals i conservadors bavaresos. "No es pot descartar completament, però no tinc com a meta formar una aliança amb els socialdemòcrates. En una gran coalició sempre hi ha un soci que també vol ser canceller", va raonar la líder de la CDU. En canvi, a l'actual ministre d'Economia i president del partit liberal, Philipp Rösler "ja li agrada prou ser vicecanceller", va admetre Merkel.

No hi ha dubte que la seguretat en si mateixa ve potenciada pel fet que la cúpula de l'oposició socialdemòcrata encara no ha decidit cap candidat a canceller. "L'SPD ja decidirà quan tinguin lloc les eleccions. Mentrestant, nosaltres tenim molt a fer", va deixar anar Merkel. Ella s'ocupa del país i l'SPD només de si mateix, va venir a dir.

"Necessitem més compromisos"

En clau internacional, la cancellera planeja nous passos per al rescat de l'eurozona. "Necessitem més compromisos", va destacar. La crisi pot durar en total 10 anys, dels quals quatre ja s'han deixat enrere, va raonar, i cal "acordar una coordinació política més estreta" abans que s'acabi l'any. Merkel va apuntar que és "improbable" que es pugui organitzar un organisme de supervisió bancària conjunt abans de l'1 de gener del 2013.

Sobre el brot de violència islàmica contra Occident, Merkel també es va mostrar estabilitzadora i va dir que és partidària de prohibir la difusió a Alemanya del vídeo islamòfob sorgit dels Estats Units.

stats