El G-7 es compromet a buscar un acord vinculant per evitar un escalfament global de 2 graus

Merkel sobre les negociacions amb Grècia: "Cada dia compta"

Els països del G7 reunits aquest dilluns a Alemanya s'han compromès a buscar un acord "vinculant" a la cimera de París d'aquest desembre de 2015, per aconseguir que l'escalfament global no superi els dos graus respecte les temperatures mitjanes de l'era preindustrial.

Tot i que no han concretat reduccions d'emissions més enllà de les ja anunciades, la cancellera alemanya Angela Merkel, amfitriona de la trobada, ha aconseguit arrencar un compromís de lluita contra el Canvi Climàtic del Japó com el Canadà, els dos estats del G7 que encara no havien presentat els seus compromisos de reducció d'emissions i que mantenen polítiques energètiques contaminants.

Els països del G7, que ja no són els més industrialitzats del món però mantenen el poder decisori a les organitzacions econòmiques globals, s'han compromès, segons Merkel, a buscar "normes vinculants" en aquest acord de París. Alhora, han acordat que l'acord s'ha de guiar per "les recomanacions del grup de científics de l'ONU (el Panel Intergovernamental contra el Canvi Climàtic) que estipula una reducció d'entre el 40% i el 70% de les emissions globals entre 2020 i 2050".

"Tots estem d'acord també que a finals de segle XXI hauríem d'aconseguir un economia totalment lliure de carboni", ha afegit Merkel. El Japó és el cinquè emissor mundial de gasos d'efecte hivernacle (només darrera de la Xina, els EUA, la UE, l'Índia i Rússia) i el Canadà està en el desè lloc. Ambdós, però, han fet fins ara uns esforços de reducció de les emissions considerats poc ambiciosos per la comunitat internacional.

En roda de premsa després de la cimera al castell d'Elmau, a Baviera, Merkel ha destacat el "clar reconeixement" per part dels líders que cal evitar superar aquest límit fixat pels científics perquè l'escalfament no tingui efectes catastròfics.

A la reunió dels líders d'Alemanya, Estats Units, Japó, França, Regne Unit, Itàlia i Canadà s'han abordat també altres temes:

Grècia:

"Cada dia compta" per arribar a un acord entre els creditors internacionals a Grècia, ha dit la cancellera Alemanya, Angela Merkel, en la roda de premsa posterior a la segona jornada de debats del G-7, la reunió de les grans potències sense Rússia, que se celebra aquests dies a la localitat alemanya d'Elmau. Merkel ha dit que no han parlat gaire de Grècia i que hi ha acord perquè el país continuï dins l'eurozona, però que "ha d'implementar noves mesures, i no li queda gaire temps".

TTIP:

Merkel ha assegurat que els països europeus volen l'acord i ha reconegut que ha reserves, com la qüestió dels tribunals d'arbitratge privats. "Volem un acord a finals d'any", ha afirmat la cancellera alemanya.

Sancions contra Rússia:

"Estem disposat a reforçar les sancions contra Rússia si la situació ho requereix", ha dit la cancellera alemanya, tot i que de moment les sancions no seran revisades. Les sancions continuara en vigor mentre Moscou no compleixi els acords de pau de Minsk.

Ebola

Els més industrialitzats han acordat compartir els esforços en la recerca, i Merkel ha destacat els problemes logístics en la distribució de les medicines i equips sanitaris.