Publicitat
Publicitat

LLUITA ANTITERRORISTA

Més de 5.000 atacs contra l’EI

Obama diu que els jihadistes han perdut terreny a Síria i l’Iraq però avisa que la batalla serà llarga

La coalició internacional liderada pels Estats Units contra l’Estat Islàmic (EI) ha llançat més de 5.000 atacs aeris a Síria i l’Iraq que han destruït vehicles de combat, tancs i camps d’entrenament del grup jihadista, i han matat milers dels seus combatents, entre els quals alts comandaments. El president nord-americà, Barack Obama, va fer aquest balanç ahir després de reunir-se amb el seu equip de seguretat nacional al Pentàgon.

“Durant l’últim any hem vist que si tenim un soci efectiu sobre el terreny, l’ISIL (l’altre acrònim de l’Estat Islàmic) pot ser obligat a retrocedir”, va dir Obama, que va afegir que els jihadistes han perdut una quarta part del territori que van conquerir de manera molt ràpida a l’inici del conflicte.

Tot i aquest progrés, Obama va advertir que derrotar l’Estat Islàmic serà una batalla llarga i que no és sols un esforç militar. “Les ideologies no són derrotades amb armes de foc, sinó amb millors idees. Amb una visió més atractiva i convincent”, va subratllar en roda de premsa.

Les paraules del president nord-americà arriben gairebé un any després d’autoritzar els primers atacs selectius contra el grup jihadista, a principis d’agost del 2014. La campanya militar, va dir llavors, té com objectiu “degradar i en últim terme derrotar l’ISIL”.

Més tropes contra l’EI

El 10 de juny passat Obama va aprovar l’enviament a l’Iraq de fins a 450 militars més per formar rebels sirians i la creació d’un nou centre d’entrenament a la província iraquiana d’Anbar. Les dues mesures tenien com a objectiu reforçar la lluita contra els jihadistes després de diversos revessos, com ara la pèrdua de la ciutat de Ramadi.

Aquest augment de tropes va ser el primer des del desembre passat i ja són 3.550 el nombre d’instructors militars nord-americans desplegats a l’Iraq per entrenar i assessorar les forces de seguretat iraquianes i els rebels sirians que lluiten contra l’Estat Islàmic.

La visita del president al Pentàgon també es va fer en un moment en què les crítiques contra la seva estratègia han crescut, ja que la consideren massa prudent. Alguns legisladors republicans, com el senador d’Arizona i excandidat presidencial John McCain, creuen que cal una missió de combat nord-americana sobre el terreny a l’Iraq per derrotar els jihadistes. Obama, però, s’hi ha oposat diversos cops.

D’altra banda, durant l’última cimera del G-7 del juny passat a Alemanya, Obama va afirmar que el seu govern encara no havia desenvolupat una “estratègia completa” per entrenar les forces iraquianes en el seu combat contra els extremistes. Les seves declaracions van reforçar les crítiques contra la seva política exterior, no sols de l’oposició, sinó també de candidats republicans a les presidencials del 2016.

Obama va intentar ahir amb la seva declaració des del Pentàgon donar una altra imatge: la d’un líder que té l’objectiu de derrotar el terrorisme islàmic i confia en l’exèrcit del seu país per aconseguir-lo.

Una batalla generacional

Envoltat de generals de l’exèrcit i amb el secretari de Defensa dels EUA, Ashton Carter, Obama va tornar a insistir que els EUA “no estan en guerra contra l’islam”. I que juntament amb els 60 països de la coalició treballaran per guanyar la batalla d’idees contra els jihadistes.

“Per derrotar definitivament grups com l’ISIS o Al-Qaida hem de desacreditar la seva ideologia”, va afirmar l’inquilí de la Casa Blanca.“Aquesta batalla pels cors i les ments serà una lluita generacional”. Per això, va assegurar que el seu govern treballarà amb governs de països i líders de comunitats musulmanes per reduir la influència que té l’Estat Islàmic.

Obama també va explicar que les forces de seguretat del país estan fent una bona feina en la prevenció d’atemptats terroristes a gran escala, però va reconèixer que no és fàcil detectar els terroristes batejats com a llops solitaris.

El cap de setmana passat les forces de la coalició van llançar a l’est de Síria una de les operacions amb atacs aeris més llargues. A més, segons fonts de la Casa Blanca les tropes nord-americanes han entrenat més de 10.500 iraquians membres de l’exèrcit de l’Iraq i també del seu servei de contraterrorisme”.