JIHADISME
Internacional 21/03/2015

Més de 120 morts en dos atacs suïcides en mesquites del Iemen

L’Estat Islàmic reivindica els atemptats en temples xiïtes houthis

M.a. Kalfood / K. Fahim
3 min
L’atemptat contra dues mesquites xiïtes a la capital del Iemen, Sanà, ha sigut el més sagnant i mortífer dels últims anys.

Sanà (Iemen)En l’atac contra civils més mortífer dels últims anys al Iemen, més de 126 persones van morir ahir quan dos terroristes suïcides van atacar dues mesquites xiïtes de la capital, Sanà, durant la pregària setmanal. Un grup que diu que és la facció iemenita de l’Estat Islàmic va reivindicar l’atac, i va elevar la por a un viratge cap a la violència sectària en el conflicte civil que assota el país.

Els hospitals de la capital van fer una crida urgent perquè es fessin donacions de sang per tractar els més de 260 ferits que van deixar les explosions a les mesquites Badr i Haixuix. Un altre atacant suïcida va ser detectat abans que arribés a una tercera mesquita a la província de Saada, al nord, bastió del moviment rebel houthi, que des del seu cop d’estat al setembre controla la capital del país.

Un funcionari del ministeri de l’Interior va informar que almenys 60 persones havien perdut la vida en cada mesquita, però el nombre de morts pot ser encara més gran.

El carrer estava cobert de sang davant de la mesquita Badr. Els suïcides van voler maximitzar el nombre de víctimes fent detonar els explosius un a l’interior del temple i l’altre entre la riuada de creients que hi entraven des del carrer. Alguns testimonis relataven que dotze membres d’una família van morir en l’explosió.

Dos terroristes suïcides més van atacar la mesquita Haixuix. Un d’ells ocultava els explosius en un guix fals a la cama, que va fer detonar després que l’aturessin en un punt de control a 65 metres de l’entrada de la mesquita. L’altre atacant va aconseguir entrar i es va immolar dins la mesquita, en acabar les oracions.

Nova fase violenta del conflicte

“Els iemenites coneixíem la violència, però no aquesta brutalitat”, diu Farea al-Muslimi, analista polític ubicat a Sanà, en referència als assassinats, enfrontaments i bombardejos dels últims dies. “No hi ha normes -relata-. Vivim un moment molt aterridor”. La matança d’ahir es produeix després de dies d’intenses lluites a tot el Iemen, que han obert una nova etapa violenta en la crisi política que viu el país i que, després de set mesos, s’acosta cada cop més a la guerra civil.

El Iemen està sense líder des del gener, quan els houthis van aconseguir el control de la capital i van tancar el president, Abd Rabbuh Mansur al-Hadi, i tot el govern sota arrest domiciliari. Hadi va fugir dies més tard a la ciutat d’Aden, al sud, va declarar que seguia sent el líder del Iemen i va dividir el país entre dos centres de poder rivals. Els diplomàtics de l’ONU han sigut incapaços d’arribar a un compromís, mentre que moltes potències regionals, com l’Aràbia Saudita i l’Iran, sembla que han abandonat aquest esforç i han donat el seu suport o bé a Hadi o bé als houthis, i han inflamat el conflicte.

A principis d’aquesta setmana, assassins no identificats van matar a trets un dels més prominents periodistes dissidents del Iemen i partidari dels houthis, Abdulkarim al-Khaiuani, davant de casa seva, a Sanà. Dijous la violència es va estendre a Aden amb enfrontaments entre faccions pel control de l’aeroport internacional i d’una base de seguretat. La lluita a Aden va enfrontar membres tribals i unitats militars lleials a Hadi contra una unitat de seguretat pròxima a l’expresident del Iemen Ali Abdul·lah Sàleh, que segueix sent influent al país i que es va aliar amb els houthis.

Ahir també hi va haver combats. Avions de guerra van bombardejar el complex presidencial de Hadi a Aden per segon dia consecutiu, però no van causar víctimes, segons testimonis i funcionaris de seguretat de la ciutat.

L’atac terrorista contra civils més recent a Sanà, però, va ser al gener, quan un cotxe bomba va matar més de 30 persones davant una acadèmia de policia. Extremistes sunnites -inclosos combatents de l’EI i d’Al-Qaida del Iemen- han dut a terme atacs contra els houthis, que pertanyen a una branca zaidita del xiisme i són considerats heretges pels militants sunnites. Però els bombardejos en mesquites són una novetat, i fan augmentar la por que una força més radical hagi aparegut en el conflicte iemenita. Les sospites s’han centrat de seguida en l’Estat Islàmic, el grup extremista que s’ha apoderat de part de Síria i l’Iraq i que ja té filials a Líbia i Egipte.

stats