Internacional 29/09/2012

Més de 30 exministres i diputats grecs, investigats per corrupció

Ara
2 min

BARCELONALes autoritats gregues investiguen una trentena de polítics, entre els quals exministres, alts funcionaris i també diputats en actiu per suposada corrupció, segons una llista filtrada ahir a diferents mitjans de comunicació grecs.

A la llista de la Unitat de Delictes Financers del ministeri de Finances hi ha concretament 11 exministres i 10 exviceministres, a més de diputats retirats i en actiu i els exalcaldes d'Atenes, el Pireu i Iràklio (Creta).

La majoria dels sospitosos pertanyen als dos grans partits hegemònics que s'han alternat en el poder els últims decennis a Grècia, la conservadora Nova Democràcia (ND), de l'actual primer ministre Andonis Samaràs, i el socialdemòcrata Pasok, un dels seus actuals socis al govern.

Entre els polítics en actiu destaca l'exministre conservador i actual president del Parlament, Evànguelos Meimarakis, sospitós de blanquejar més de 10.000 milions d'euros conjuntament amb dos exmembres més del govern.

Meimarakis ha abandonat temporalment les seves funcions fins que s'aclareixi l'afer, però la polèmica ha obert fissures entre els diputats de ND. Diferents mitjans van publicar ahir una suposada conversa que va mantenir Meimarakis amb un dels seus companys de partit, a qui acusa d'haver filtrat a la premsa aquest suposat escàndol.

El ministre portaveu de l'executiu d'Atenes govern, Simos Kedikoglu, va assegura ahir que l'executiu "espera que la justícia actuï de manera immediata per aclarir el cas i dirimir quins polítics són portats davant d'un tribunal per enriquiment il·lícit i quins són víctimes d'al·legacions malintencionades".

Aixecament de la immunitat

El Parlament grec ha aixecat aquesta setmana la immunitat a l'exministra i diputada per ND, Dora Bakoyannis, a petició pròpia, per facilitar una investigació que hi ha en marxa contra el seu marit, un reconegut empresari, per suposada evasió fiscal.

Al mateix temps, la cambra ha decidit posposar fins al gener la investigació de la família de l'ex primer ministre socialdemòcrata, Iorgos Papandreu, acusada per l'oposició d'haver comprat permutes d'impagament creditici sobre el deute grec, apostant així per la fallida del país.

En canvi, el Parlament ha negat l'aixecament de la immunitat al diputat de Syriza Dimitris Papadimulis, tot i que ho havia demanat per defensar-se contra la demanda d'una actriu porno local a qui el polític d'esquerra havia acusat d'evasió d'impostos.

stats