Publicitat
Publicitat

Més de 26.000 menors sols han arribat als EUA en el primer semestre

El nombre de refugiats que intenten arribar als Estats Units provinents dels països de Centreamèrica no sembla tenir aturador. Només durant el primer semestre d’aquest any més de 26.000 menors no acompanyats van arribar a la frontera sud dels Estats Units, segons va denunciar ahir l’Unicef. En aquest mateix període, a més, prop de 16.000 nens i joves sols van ser detinguts a Mèxic abans de poder tocar territori dels EUA.

La gran majoria d’aquests menors provenien de Guatemala, el Salvador i Hondures, tres estats que presenten nivells de violència dels més alts de tot el món.

Fugida per la violència

La violència de la delinqüència organitzada, o fins i tot policial, la pobresa i un futur sense esperança són les principals causes que porten els joves a aquest perillós viatge. Un trajecte que els exposa al risc de ser “segrestats, víctimes del tràfic de persones, violats o assassinats”, com va alertar el portaveu de l’agència per a la infància de l’ONU, Christoph Boulierac, que va criticar el tracte de les autoritats, amb una xifra de detinguts que no para de créixer tot i el fet que siguin menors no delinqüents i l’oposició d’organismes com l’Unicef.

El ritme d’arribada de nens sense cap adult fa anys que té en alerta les autoritats nord-americanes, i el juny del 2014 fins i tot el president Barack Obama va reconèixer l’envergadura de la crisi, amb 46.000 menors indocumentats que havien sortit de l’anomenat Triangle del Nord. Entre el setembre del 2015 i el març d’aquest any prop de 28.000 nens van arribar als Estats Units. Durant els dotze mesos anteriors la xifra va arribar als 40.000. Si d’ara al setembre l’arribada de menors es manté, tot fa pensar que aquest any el nombre de refugiats de Centreamèrica augmentarà.