Publicitat
Publicitat

CATÀSTROFE NATURAL

Més de 200 morts en un terratrèmol que sacseja el Pakistan i l’Afganistan

De 7,5 a l’escala de Richter

Almenys 200 persones van morir i més d’un miler van resultar ferides en un terratrèmol de 7,5 graus en l’escala de Richter que va sacsejar ahir l’Afganistan, el Pakistan i una part de l’Índia. L’epicentre del terratrèmol es va situar al nord-oest de l’Afganistan, a la regió del Hindukush -a uns 250 quilòmetres de Kabul-, que forma part de la serralada de l’Himàlaia i que està molt poc poblada. Tot i així, la sacsejada va ser tan forta que les tremolors es van sentir fins a la capital índia, Nova Delhi.

A la província afganesa de Takhar dotze nenes van morir en l’estampida que es va produir quan tots els alumnes van sortir corrent de l’escola en sentir el terratrèmol. L’últim balanç al tancament d’aquesta edició era de 52 morts en aquest país, tot i que altres informacions parlaven de 84. Però la major part de les víctimes es van registrar al Pakistan, especialment a la regió de Khyber Pakhtunkhwa, fronterera amb l’Afganistan, on es van comptar fins a 167 morts i més de mil ferits. Vint persones més van morir en les àrees tribals frontereres amb l’Afganistan, segons Efe.

Zones incomunicades

Les xifres, però, són susceptibles de seguir creixent, ja que les comunicacions van quedar bloquejades en moltes de les zones afectades. De fet, les comunicacions telefòniques van quedar totalment tallades en algunes zones. A l’Afganistan les autoritats van advertir que les tasques de rescat en zones remotes es complicaran molt per la situació de conflicte que viu el país, amb l’escalada de la insurgència talibana. Centenars de cases van quedar totalment destruïdes a causa del terratrèmol, en un moment en què el fred comença a fer estralls.

El nou terratrèmol que ha sacsejat el centre de l’Àsia és el pitjor que es registra des del que va colpejar el Nepal el 25 d’abril passat, de 7,9 graus en l’escala de Richter i que va deixar finalment 9.000 morts. Es tracta d’una zona amb abundant activitat sísmica, on les precàries condicions dels habitatges eleven enormement els efectes d’aquestes catàstrofes. Justament fa una dècada un terratrèmol de 7,6 graus Richter al nord del Pakistan va provocar fins a 75.000 morts.