Publicitat
Publicitat

Metges Sense Fronteres rescata 1.817 persones al Mediterrani en 20 dies

L'ONG denuncia el pla de la UE per atacar els traficants "militaritza el problema i pot posar en perill les missions humanitàries"

Des que Metges Sense Fronteres (MSF) va iniciar l'operació de rescat al Mediterrani central el passat 2 de maig, els equips de l'organització han rescatat a 1.817 persones, incloses 352 dones i 123 nens, en set operacions de salvament. Només els dies 13 i 14 de maig, els dos vaixells amb els quals opera MSF (MY Phoenix i Bourbon Argos) van socórrer quatre embarcacions que intentaven arribar a Europa. La majoria procedien d'Eritrea i també hi havia nàufrags originaris de Bangladesh, Síria i Somàlia.

L'operatiu més gran es va haver de posar en marxa el 14 de maig, quan es va rescatar un vaixell en estat molt precari on viatjaven 561 persones, procedents sobretot d'Eritrea i Síria. Els equips mèdics d'MSF van atendre casos d'hipotèrmia, deshidratació, infeccions de la pell i diarrea.

Davant la crisi actual al Mediterrani aclareix que "la missió de rescat té com a objectiu salvar vides. Però també constitueix, de manera intencionada, una declaració política que apunta als Governs europeus, que estan utilitzant el Mediterrani com a tanca fronterera i limiten, de manera deliberada, una missió amb capacitat de cerca i rescat". MSF denuncia que "aquestes persones, legítimament desesperades, arrisquen les seves vides per trobar una seguretat que als seus països no tenen. En reduir al mínim els canals legals per accedir a Europa, està empenyent als refugiats al mar".

Denúncia a "l'enfocament militar" i les quotes de la UE

MSF denuncia que l'estratègia de la UE, aprovada aquesta setmana, de combatre militarment els traficants destruint els vaixells  no aborda els problemes de fons, com són la falta d'alternatives legals i segures per arribar a Europa. Una missió militar contra els traficants només atacarà els mitjans a través dels quals refugiats, sol·licitants d'asil i migrants tracten d'arribar a Europa. Però la desesperació d'aquestes persones els portarà a afrontar riscos majors per fugir dels seus països". L'ONG alerta que amb aquesta orientació "es corre el risc de militaritzar el problema i pot posar en perill les operacions humanitàries de cerca i salvament. Intervencions de rescat com les quals la pròpia MSF duu a terme des d'inicis de maig poden veure's embolicades en un ambient hostil". Per MSF "les mesures anunciades per detenir o desviar els vaixells passen per alt el punt més bàsic de la crisi: les persones que necessiten protecció i que pugen a aquestes embarcacions perquè no tenen més remei que fugir".

D'altra banda, MSF critica que les 20.000 places per acollir refugiats a la UE segons la proposta de quotes que ha formulat al Comissió Europea "segueixen sent escasses" i recorda que els països veïns de Síria suporten el pes del 95% dels refugiats de la guerra, gairebé quatre milions de persones.