Michelle també fustiga Trump

La popular primera dama és l’estilet demòcrata més afilat per fer mal al candidat republicà

Són els Demòstenes de Chicago. Ell, el Barack, fent honor al sobrenom amb què se l’ha batejat, l’Orador en Cap. Els seus anys de professor de dret constitucional i la seva experiència d’organitzador comunitari combinats amb un control impecable del ritme li permeten transformar els discursos en converses. Cites de la Constitució, de la Declaració d’Independència o de la Bíblia que tot president nord-americà també ha de conèixer a fons, i frases de Lincoln, Roosevelt o Luther King trufen unes intervencions pronunciades amb la cadència adequada -cada pausa, cada acceleració al lloc oportú- i amb el llenguatge corporal acompanyant el missatge de fons.

I ella, la Michelle, no es queda enrere. Parlant més des del cor que el seu marit -el Barack sempre es mostra més fred, més cerebral-, ha deixat unes quantes frases per a la història. El seu discurs en la convenció del juliol subratllant els perills d’una presidència en mans de Donald Trump va emocionar els demòcrates, la cita “Necessitem un adult a la Casa Blanca” els va galvanitzar i la referència a despertar-se cada dia, ella i les seves filles, en una Casa Blanca construïda per esclaus va sintetitzar en una frase els pecats que s’arrosseguen del passat amb els progressos aconseguits.

Aquest juliol Michelle Obama va ser protagonista en les dues convencions. En la demòcrata per aquest discurs i en la republicana perquè la dona de Donald Trump li va plagiar frases d’una intervenció del 2008. Un plagi que Melania va pagar amb l’escarni generalitzat, i la constatació de les diferències entre la primera dama i l’aspirant.

Ahir, per primer cop, juntes

Ahir, per primer cop, Michelle Obama i Hillary Clinton van participar juntes en un acte electoral. Dues dones, dues primeres dames que, exhibint gran empatia mútua, van carregar contra Trump a Carolina del Nord, un dels estats clau que poden decidir les eleccions. Si Michelle Obama participa en aquesta campanya amb una intensitat mai vista en una primera dama sortint, és a causa de Donald Trump.

El seu marit i president, Barack Obama, va explicar que la passió que hi posa s’explica perquè aquesta elecció és diferent. Rivals com John McCain o Mitt Romney no haurien mobilitzat Michelle Obama com ho fa fet Trump. De fet, s’ha convertit en la principal fustigadora de Trump a l’hora de defensar la dignitat de les dones.

En aquest terreny Hillary Clinton actua frenada per les infidelitats del seu marit. Als debats, quan criticava l’actitud o les paraules de Trump sobre les dones, immediatament ampliava el front de greuges amb altres grups insultats per ell, com els immigrants i els musulmans. Amb Clinton més reservada, és Michelle Obama qui ha portat la gran ofensiva. La seva frase “ When they go low, we go high [Quan ells són barroers, nosaltres som senyors]” la utilitza Clinton per atacar Trump. El vídeo amb la conversa obscena de Trump sobre les dones, la que va qualificar de “conversa de vestidor”, va fer aparèixer una Michelle Obama que reconeixia, amb la veu trencada, com fereixen aquelles paraules, com se senten de vulnerables les dones per aquestes expressions vulgars.

Michelle Obama ha tocat el cor de moltes dones i s’ha convertit en l’estilet demòcrata més afilat per fer mal al Trump més barroer. El que coqueteja amb el racisme, insulta les dones i, contra tota evidència, qüestionava que Barack Obama hagués nascut als EUA rep un cop quasi definitiu d’una dona negra, l’esposa del president. Michelle Obama s’ha convertit en una gran arma de la campanya de Hillary Clinton, un dels arguments més eficaços per empènyer les dones i les minories a anar a votar. Els seus avantatges són la popularitat que té i l’aire d’autenticitat que li dóna el fet de no ser candidata a res, un estatus que la col·loca un esglaó per sobre de l’arena política i, per tant, més difícil d’atacar. En unes eleccions en què els dos candidats baten rècords d’impopularitat, contrasta Michelle Obama, amb uns percenatges d’aprovació per sobre del 60%.

Michelle Obama, presidenta?

Per a decepció dels seus incondicionals, que voldrien que un dia l’actual primera dama es convertís en presidenta, Michelle Obama ha negat repetidament que vulgui fer el salt a la política. De condicions en té, de preparació no n’hi falta, però Obama sembla determinada a retirar-se discretament després de vuit anys. Ho farà després de donar-ho tot per assegurar que es mantingui el llegat del seu marit i per evitar que Donald Trump arribi a la Casa Blanca.